Învață cum să fie în siguranță, în perioada când online-ul a devenit cel mai important instrument de socializare. Aproximativ 120 de adolescenți din raioanele Strășeni, Hâncești, Bălți și Ungheni participă online la 10 Cluburi de discuții 12PLUS.
În cadrul activităților, tinerii împreună cu psihologul Lilia Petrov au discutat despre riscurile expunerii online și modalitatea de a solicita suport în situații periculoase. Discuțiile au pornit de la situații desprinse din realitate cum ar fi: „La locul întâlnirii a venit altcineva” și „Mă bucuram să văd cum crește numărul urmăritorilor”.
Activitățile fac parte din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului adolescenților victime și potențiale victime ale tuturor formelor de abuz la servicii psihosociale de calitate în contextul pandemiei Covid19”, implementat în perioada septembrie 2020 – iulie 2021, cu suportul financiar al Uniunii Europene și în parteneriat cu Reprezentanța Cehă a organizației neguvernamentale „People in Need” și Serviciile de asistență psihopedagogică din raioanele menționate mai sus.
În condițiile pandemice, cluburile de discuție sunt livrate online, datorită adaptării instrumentelor de lucru: prezentări Power Point, fișe de lucru online, proiecții video, precum și site-u destinat adolescenților www.12plus.md.
„În perioada pandemică, copiii, fiind predispuși mai mult să se afle în fața calculatoarelor, pot dezvolta comportamente riscante în spațiul virtual și pot deveni victime ale mai multor forme de abuz online, care au consecințe negative de durată. În cadrul acestor activități adolescenții conștientizează riscurile și consecințele expunerii în mediul online, învață cum să evite situațiile de risc, formulăm împreună recomandări pentru a reduce aceste riscuri. Un alt lucru important este că, în cadrul cluburilor, adolescenții află unde pot solicita ajutor atunci când ei sau altcineva este într-o situație de risc”, a menționat facilitatoarea Cluburilor 12PLUS, psihologul Lilia Petrov.
Participanții și-au asumat misiunea de a comunica și colegilor despre măsurile de siguranță și de conduită în mediul online, dar și despre oportunitatea de a primi asistență psihologică sau juridică pe www.12plus.md.
„Întâlnirile online au fost utile, interesante și ne-au consolidat relația de prietenie între colegi. Am învățat că e bine să apreciem opinia fiecăruia și că nimeni nu este perfect, toți sunt speciali în felul lor. Și cel mai importat am învățat să avem grijă ce postăm pe rețelele de socializare”, opinie anonimă a unui elev de 15 ani.
În cadrul aceluiași proiect, în luna mai 2021, vor fi organizate două ateliere pentru psihologii din cadrul Serviciilor raionale de Asistență Psihopedagogică în vederea extinderii activității Cluburilor 12PLUS în mai multe localități ale țării.
Proiectul „Îmbunătățirea accesului adolescenților victime și potențiale victime ale tuturor formelor de abuz la servicii psihosociale de calitate în contextul pandemiei Covid 19” este parte a programului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.