4 motive frecvente pentru care copiii se comportă urât

1022

Sunteţi părinte?

Atunci aveţi cel mai frumos şi important rol din viaţă!

Mulţi părinţi, însă, nu se simt totalmente pregătiţi pentru această experienţă. Chiar şi cei mai iubitori şi grijulii părinţi îşi pierd uneori controlul asupra propriilor emoţii, mai ales când copiii au un comportament nedorit.

Majoritatea neînţelegerilor cu copiii pot fi evitate, dacă părinţii ar înţelege corect motivele care au determinat comportamentul copilului. Atunci când copiii, cât de mici nu ar fi, înţeleg că sunt trataţi cu dragoste şi respect, relaţia devine pozitivă şi armonioasă.

4 motive frecvente pentru care copiii se comportă urât

  • DORINŢA DE A FI ÎN CENTRUL ATENŢIEI

Dacă copilul nu primeşte suficientă atenţie din partea părinţilor, necesară pentru o dezvoltare armonioasă şi un echilibru emoţional, el găseşte modalitatea de a se face observat – neascultarea. Nu este plăcut să fii pedepsit, în schimb atenţia mult aşteptată – este obţinută!

Acordaţi atenţie suficientă copilului Dvs.!

  • LUPTA PENTRU AUTOEXPRIMARE

Mulţi părinţi impun copiii să facă anumite lucruri, deoarece cred că aşa este cel mai bine sau invers – împiedică copii să-şi realizeze anumite idei. De fapt, aceşti părinţi uită că tendiţa spre libertate apare la copii foarte devreme şi se manifestă prin: „Eu singur”, „Eu pot”, „Eu vreau”. Atunci când li se interzic copiilor prea des unele lucruri, li se fac mereu observaţii sau critici – ei se revoltă şi se încăpăţinează.

Aveţi încredere în copilul Dvs. şi permiteţi-i să se manifeste!

  • DORINŢA DE RĂZBUNARE

Se întâmplă că, uneori, copiii se supără pe părinţi din diferite motive (atenţia mai mare la frăţiorul mic, divorţul părinţilor, certurile din familie, observaţiile şi pedepsirea copilului). De fapt, în adâncul sufletului copilul suferă, însă această suferinţă se manifestă ca neascultare, încăpăţinare sau comportament rebel. Mesajul acestui comportament este: „Voi m-aţi făcut să mă simt rău. Atunci şi vouă să vă fie rău!”

Comunicaţi des cu copilul Dvs. şi nu-l ignoraţi din cauza problemelor care le aveţi!

  • PIERDEREA ÎNCREDERII ÎN SINE

Acumulând critici în adresa sa (că nu spune sau nu face ceva bine, că nu poate să realizeze ceva de unul singur), copilul poate gândi „Dacă oricum nu reuşesc, de ce să mai încerc?”. Astfel, copilul devine indiferent faţă de tot ce se întâmplă în jurul lui.

Încurajaţi copilul în tot ce face! El descoperă lumea şi învaţă!