Pe 31 iulie, reprezentanții a 10 ONG-uri din 10 raioane ale țării: Dondușeni, Orhei, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Nisporeni, Hîncești, Telenești, Glodeni și Ștefan Vodă, active în domeniul drepturilor omului, protecției copilului, dezvoltării comunitare și prevenirii violenței în bază de gen, au participat la sesiunea de instruire în domeniul protecției copilului, deșfășurată în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.
Prezentă la eveniment, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Simboteanu a menționat despre misiunea organizației de a contribui la diminuarea incidenței și a consecințelor violenței față de copii prin activități de prevenire, pledoarie, dezvoltare de capacități și servicii specializate, dar și despre Acordul de parteneriat semnat, în acest an, cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite UNHCR-Moldova, în vederea implementării proiectului ,,Consolidarea capacității actorilor locali în oferirea serviciilor de protecție a copilului”.
Scopul proiectului este de a ajuta organizațiile non-guvernamentale să devină actori comunitari mai activi, pentru susținerea autorităților locale în abordarea fenomenului de violență împotriva copiilor la nivel comunitar și sporirea accesului copiilor refugiați din Ucraina la medii de viață și educație sigure pentru o integrare socială sigură.
Reprezentanții ONG-urilor vor beneficia, în cadrul proiectului, de sesiuni de instruire și supervizare. În acest sens, va fi elaborat un toolkit în domeniul protecției copilului care va servi drept sursă informațională pentru beneficiarii acestor instruiri.
Proiectul „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”, este implementat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) în parteneriat cu UNHCR-Moldova.