S-a desfășurat cea de-a doua etapă a programului de formare a intervievatorilor în domeniul audierii copilului victimă/martor a infracțiunilor

35

Copiii, care au fost victime sau martori ai violenței, merită să fie audiați într-un mediu prietenos, mai ales pentru că s-a demonstrat că, astfel, declarațiile sunt mult mai ample și reflectă mai detaliat circumstanțele în care a fost comisă infracțiunea.

De acest lucru sunt conștienți și cei 12 reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor necomerciale naționale care, pe 8 și 9 aprilie curent, au participat la cea de-a doua etapă a programului de formare a intervievatorilor în domeniul audierii copilului victimă/martor a infracțiunilor.

Cu ajutorul formatorilor naționali CNPAC, Victoria Adăscălița și Diana Țeberneac, specialiștii au studiat profilul infractorilor care comit abuzuri sexuale față de copii, cum are loc audierea în condiții speciale, dar și care este rolul intervievatorului în procesul audierii.

Viitorii intervievatori urmează să parcurgă alte două etape pentru a obține competențele necesare audierii copiilor. În total, programul durează 6 luni și se desfășoară în cadrul proiectului „Servicii mai bune pentru copii în contact cu sistemul de justiției, părinți și adolescente”, pe care CNPAC îl implementează în parteneriat cu UNICEF Moldova.

De menționat este faptul că Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), fiind o organizație neguvernamentală care are drept misiune de a contribui la diminuarea incidenței și a consecințelor violenței față de copii prin activități de dezvoltare de capacități, în parteneriat cu UNICEF Moldova și Institutul Național al Justiție a asigurat instruirea a 16 intervievatori în anul 2015 și 2022.