Anual, pe 20 iunie, la nivel mondial este comemorată Ziua Refugiaților. În acest context, UNHCR-Moldova a organizat „Mulțumim poporului moldovenesc, din partea comunității de refugiați”, eveniment la care a fost invitată și președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, pentru a povesti bunele practici, lecțiile și experiența acumulate de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în procesul de acordare a ajutorului copiilor refugiați și familiilor acestora de la începutul războiului din Ucraina.
„Un moment emoționant, care s-a întâmplat încă în martie 2022 atunci când mergeam cu echipa mobilă PIDTRIMKA să acordăm ajutor psiho-social în centrele pentru refugiați, a fost cel când am întâlnit o fetiță care plângea foarte tare după jucăria ei preferată pe care o pierduse în procesul de mutare dintr-un centru în altul. Atunci am decis să îl creăm pe Trimka, jucăria terapeutică pe care continuăm să o dăruim copiilor cu scopul de a le oferi un zâmbet și o speranță”, a povestit Daniela Simboteanu.
Tot în cadrul discuției, președinta CNPAC a relatat despre cele două ediții ale expoziției de fotografii „Children telling stories”, proiect în cadrul căruia adolescenții refugiați sunt îndemnați să fotografieze locul și/sau oamenii din comunitatea-gazdă care le-au devenit dragi în acest timp.
„În dinamică, am observat că fotografiile de la cea de-a doua ediție, desfășurată la o distanță de un an, sunt mai luminoase, mai pozitive. Istoriile demonstrează că acești copiii și-au făcut deja prieteni și consideră Moldova ca fiind a doua lor casă”.
Menționăm că, de la începutul războiului în Ucraina, CNPAC a realizat numeroase activități de susținere a copiilor refugiați și familiile acestora, precum și pentru a facilita integrarea acestora în comunitate, numărul beneficiarilor ajungând la peste 10.100 de copii și 6400 de adulți.