Pe 24 iunie 2024 a fost lansată cea de-a doua ediție a Școlii de Vară SafeTeen, unde circa 50 de adolescenți și adolescente din Ucraina și Republica Moldova vor învăța despre prevenirea violenței împotriva copiilor, inclusiv violența bazată pe gen. Aceștia vor dezvolta propuneri pentru educarea populației cu privire la impactul negativ al tuturor formelor de violență față de copii, contribuind direct la crearea unor medii mai sigure și mai empatice.
Deschiderea Școlii de Vară a fost precedată de o sesiune de socializare și acomodare, facilitată de formatoarea națională Nonna Mihalcean. Participanții au avut posibilitatea să interacționeze și să creeze conexiuni utile pentru atelierele teoretice și practice.
Ulterior, directoarea Școlii de Vară SafeTeen, Aliona Babachișvili, a prezentat agenda Școlii, precum și regulile de siguranță, menționând că „această experiență vă va oferi instrumente practice pentru a vă face vocea auzită și pentru a pleda pentru cauzele care contează pentru fiecare dintre voi”.
Conceptul Școlii de Vară din acest an a fost prezentat, în sesiunea de deschidere, de către Daniela Sîmboteanu, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Astfel, în urma atelierelor, care vor fi facilitate de formatoarele Diana Postu-Blăjinu, Parascovia Topada-Coroi și Nonna Mihalcean, participanții și participantele urmează să elaboreze conceptului campaniei de sensibilizare a societății la nivel național, în cadrul inițiativei globale de prevenire a violenței împotriva copiilor.
Ulterior, campania va fi implementată de CNPAC în parteneriat cu Oficiul Avocatul poporului pentru drepturile Copilului, în perioada 1-19 noiembrie 2024.
„Această Școală de Vară este și despre prietenie, comunicare și, clar lucru, despre siguranță. Sper că vă veți simți bine, mai degajați, auziți și împuterniciți. Sper că veți avea mai multe resurse pentru a vă putea apăra drepturile, dar și multe amintiri frumoase”, a concluzionat Daniela Sîmboteanu.
În perioada 24-28 iunie, cei circa 50 de adolescenți și adolescente vor studia despre Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului față de Copii (19.11.2024) și Campania Globală „Sfârșitul violenței împotriva copiilor”, vor cartografia problemele legate de violența față de copii și vor învăța să identifice oportunitățile de advocacy.
Un moment important al SafeTeen, ediția a II-a, este atelierul peer-to-peer. Membrii Consiliului Consultativ al Copiilor al CNPAC, cei ai grupului „Fetele împotriva violenței” – Youth Advisory Board, dar și grupul de adolescenți/adolescente abilitați/e pentru participarea la elaborarea politicii instituționale de protecție a copilului vor împărtăși din experiențele lor de advocacy.
Această activitate este organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.