Peste 240 de specialiști din toate raioanele Republicii Moldova, instruiți de CNPAC în domeniul prevenirii violenței digitale asupra copiilor

23

Și-au lărgit spectrul de cunoștințe în domeniul violenței digitale. Este vorba despre 244 de specialiști din domeniul protecției copilului care lucrează în Agențiile Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) și Structurile Teritoriale de Asistență Socială (STAS), care, în perioada 9-30 iulie, au fost instruiți pentru a dezvolta competențe de prevenire și intervenție în cazurile de violență digitală asupra copiilor.

Pe parcursul celor 5 ateliere, grupurile de specialiști au învățat despre vulnerabilitatea copiilor la violența digitală, caracteristicile abuzatorilor digitali, elaborarea unui plan pentru prevenirea hărțuirii digitale și a violenței sexuale facilitate de tehnologie, precum și cum să livreze, la rândul lor, acest program.

În urma activităților, participanții au recunoscut că nivelul lor de cunoștințe a crescut semnificativ, având acum mai multă încredere în abilitățile lor. Pe lângă aspectele teoretice ale cursului, specialiștii au avut parte și de activități practice unde au fost informați inclusiv despre platformele care oferă suport copiilor și adolescențelor, precum este și chatul anonim de pe siteul www.12plus.md dezvoltat de CNPAC.

        

„Cu siguranță voi face schimbări în activitatea mea profesională în urma acestui training. Acum știu cum pot să ajut și ce etape trebuie să parcurg pentru a preveni ca un copil să devină victimă în mediul online”, a menționat o participantă.

Cursul de instruire „Incluziunea digitală și siguranța copiilor vulnerabili în mediul digital în Republica Moldova” a fost facilitat de psihologa și formatoarea CNPAC, Victoria Adăscăliță.

Etapa finală a activității o reprezintă seria de ședințe de mentorat, la care vor participa specialiștii din toate cele 5 grupuri de studiu.

Aceste instruiri au fost elaborate cu suportul proiectului „Date pentru Impact (D4I)”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și implementat de Centrul pentru Populație Carolina al Universității Carolina de Nord de la Chapel Hill în parteneriat cu Palladium International LLC, ICF Macro Inc., John Snow Inc. și Universitatea Tulane în cadrul grantului nr 217755-CNPAC-GA01 acordat CNPAC.

Vezi și: Siguranța online contează! 250 de specialiști din Moldova, instruiți pentru a preveni și interveni în cazurile de violență digitală asupra copiilor