CNPAC și Ministerul Justiției își intensifică eforturile pentru asigurarea unei justiții prietenoase copiilor prin semnarea unui nou Acord de Colaborare

14

Adaptarea legislației naționale la standardele internaționale, sprijinirea cercetărilor privind situația copiilor în sistemul de justiție și creșterea nivelului de pregătire a profesioniștilor din domeniu, pentru a asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, se numără printre principalele obiective incluse în Acordul de colaborare semnat pe 1 octombrie 2024 între Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) și Ministerul Justiției.

Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, a subliniat, în cadrul evenimentului, importanța acestui parteneriat pentru dezvoltarea unei justiții prietenoase copiilor. Ea a evidențiat faptul că prevenirea revictimizării copiilor, fie că sunt victime sau martori ai infracțiunilor, prin oferirea de asistență integrată, reprezintă o prioritate pentru CNPAC și este esențială într-un stat democratic.

„Pentru noi, interesul superior al copilului este prioritar în toate acțiunile noastre. Acordul semnat astăzi cu Ministerul Justiției reiterează progresul făcut de Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea unui sprijin adecvat pentru copiii victime și martori ai violenței, dar și că justiția nu se rezumă doar la aspectele juridice, ci pune un accent important pe protecția și bunăstarea copilului pe tot parcursul procesului judiciar”, a declarat Daniela Sîmboteanu.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a evidențiat succesele obținute în urma colaborării anterioare cu CNPAC, începută în 2022. Ea a explicat că noul acord consolidează această colaborare pe termen lung, având ca scop protecția eficientă a copiilor în sistemul judiciar, prin promovarea valorilor, drepturilor și libertăților fundamentale.

„Respectarea interesului superior al copilului este un principiu fundamental al politicilor Ministerului Justiției. Pentru a pune în aplicare mecanisme eficiente de protecție a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor, cooperarea dintre autorități și societatea civilă este esențială. Apreciem implicarea CNPAC în promovarea justiției prietenoase copiilor și rolul activ pe care îl joacă în acest domeniu”, a subliniat ministra Mihailov-Moraru.

Conform prevederilor Acordului, cele două instituții își vor continua colaborarea prin schimb de experiență și expertiză pentru îmbunătățirea legislației privind protecția minorilor, organizând în mod constant sesiuni de lucru pe teme de interes comun.