Vocea copiilor, auzită și respectată: Campania #educațiaNUdoare, prezentată ce creatorii ei la Forumul Național pentru Drepturile Copiilor

7
De Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, adolescenții și adolescentele care au creat conceptul campaniei #educațiaNUdoare au avut bucuria de a împărtăși această experiență în cadrul Forumul Național pentru Drepturile Copiilor, organizat de Oficiul Avocatului Poporului Moldova.

Elevii și elevele au subliniat cât de important este ca vocea copiilor să fie auzită și ca opinia lor despre modul în care își doresc să le fie respectate drepturile să fie ascultată și luată în considerare.
 
La eveniment a participat și președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, care a declarat: „Copiii au dreptul să participe la monitorizarea implementării drepturilor copilului. De aceea, trebuie să oferim cât mai multe oportunități, precum este, spre exemplu, campania #educațiaNUdoare, pe care au creat-o”.

Suntem mândri de faptul că am reușit să le oferim acestor adolescenți implicați platforma necesară pentru a-și apăra dreptul la un mediu școlar sigur, empatic și incluziv.

Despre campania națională de sensibilizare „Educația NU doare” 
Campania vizează creșterea conștientizării și prevenirea oricărei forme de violență în mediul educațional, punând accent pe rolul fundamental al școlilor ca spații sigure pentru toți copiii. Aceasta a fost dezvoltată în cadrul Școlii de vară SAFETEEN 2024, organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), la care au participat elevi și eleve din întreaga țară, inclusiv refugiați, oferindu-le oportunitatea de a participa activ la prevenirea violenței și abuzului. 

Campania națională se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul activităților este unul complex, vizând lecții deschise pentru viitorii pedagogi, evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice prin realizarea a 10 istorii de succes, inaugurarea unei expoziții fotografice, dar și distribuirea de materiale informative pentru a contribui la diseminarea mesajului și scopului campaniei. 

Activitatea este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”. 

Vezi și: Vreți ca școala pe care o conduceți să fie sigură atât pentru elevi și eleve, cât și pentru cadrele didactice? Alăturați-vă Angajamentului pentru Educație Prietenoasă