Lilu Ojovan: „Suntem o națiune care are nevoie de mai multă dragoste”

3
Lilu Ojovan educatiaNUdoare

„Atunci când mă gândesc la școală, o văd parcă-ntru-un trecut îndepărtat”. Astfel își începe Lilu Ojovan monologul realizat în cadrul campaniei naționale de sensibilizare #educatiaNUdoare, lansată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) pe 1 noiembrie curent, cu scopul de a evidenția importanța unui mediu educațional sigur, empatic, respectuos și incluziv.

Jurnalista afirmă că toate instituțiile de învățământ în care și-a făcut studiile de-a lungul anilor au avut un impact semnificativ asupra formării ei ca personalitate și că, „în mare parte, sunt rezultatul educației de acasă și educației primite în școală și-n liceu”.

Totuși, în ultimul timp, jurnalista observă că oamenii sunt mai puțin răbdători, mai înrăiți și că, din păcate, „suntem o națiune care are nevoie de mai multă dragoste – și acasă, și la școală, și pe stradă”.

De aceea este foarte important ca mediul școlar – acolo unde copiii își petrec mult timp – să devină mai sigur și prietenos.

„Eu aș vrea ca generația actuală de copii să fie cei curajoși, să fie cei care merg să vorbească cu psihologul, sau cu dirigintele, sau cu un alt învățător în care au încredere și care este deschis psihologic și emoțional spre a-i ajuta”, spune influencera.

Informăm că #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”.

Programul campaniei este unul complex, vizând discuții cu viitorii pedagogi, dar și activități „De la egal la egal” desfășurate de participanții Școlii de Vară SAFETEEN în instituțiile de învățământ unde își fac studiile. În scopul evidențierii impactului pozitiv al cadrelor didactice, în cadrul campaniei vor fi realizate 10 istorii motivaționale, care vor fi transpuse și într-o expoziție fotografică care va încheia campania.

Campania #educațiaNUdoare este organizată de către CNPAC, în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.