Ministerul Educaţiei pune în aplicare Procedura de identificare şi referire de către angajaţii instituţiilor preuniversitare a cazurilor de abuz asupra copiilor

16

În ultima perioadă, mass-media şi părinţii sesizează tot mai multe cazuri de abuz şi neglijare severă a copiilor, inclusiv în mediul şcolar. Monitorizarea de către angajaţii ministerului a cazurilor de violenţă faţă de copii în instituţiile de învăţământ a demonstrat că directorii instituţiilor educaţionale nu raportează cazurile de abuz faţă de copil,  profesioniştii din sistem nu sunt pregătiţi să identifice şi să raporteze cazurile de abuz, inclusiv să ofere protecţia şi asistenţa necesară copilului abuzat.

În scopul prevenirii violenţei faţă de copii şi reglementării acţiunilor de identificare, documentare şi intervenţie a lucrătorilor din sistemul de învăţămînt în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului, Ministerul Educaţiei a aprobat, prin ordinul nr. 77 din 22 februarie 2013, procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului.

Astfel, angajații instituţiilor de învăţămînt sunt obligaţi să comunice imediat serviciilor sociale, autorităţilor tutelare, organelor de ordine publică, inspecţiei muncii cazurile suspecte sau confirmate de pericol eminent pentru copil. Totodată, instituţia de învăţămînt se face responsabilă pentru prevenirea şi soluţionarea, cu eforturile profesioniştilor din instituţie şi a serviciilor din comunitate, a cazurilor de îmbrînciri, neglijare, abuz psihologic depistate.

În acelaşi context, directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar trebuie să desemneze prin ordin coordonatorul acţiunilor de prevenire, identificare, raportare şi referire a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare şi trafic al copilului, să raporteze trimestrial direcţiilor raionale/municipale de învăţămînt, tineret şi sport şi Ministerului Educaţiei situaţia privind cazurile de violenţă.

În baza ordinului au fost aprobate instrumentele necesare pentru monitorizarea, documentarea şi evidenţa situaţiei: Fişa de sesizare a cazului, Registrul şi Raportul de evidenţă a sesizărilor în cazurile de abuz şi neglijare a copiilor.

Ministerul Educaţiei îşi propune, în perioada următoare, să revizuiască actele regulatorii în conformitate cu prevederile ordinului, să instruiască specialiştii responsabili de prevenirea violenţei din cadrul direcţiilor raionale învăţămînt, să ofere asistenţă metodologică acestora în instruirea coordonatorilor din instituţii, să elaboreze suport didactic pentru educatori, diriginţi, psihologi şcolari, profesori.

Chișinău, 25 februarie 2013. COMUNICAT DE PRESĂ

Sursa: Ministerul Educaţiei