Dezbatere privind proiectul de lege “Cu privire la protecţia copiilor de impactul negativ al informaţiei publice”

22

Instituţiile mass-media ar putea fi sancţionate pentru tirajarea informaţiilor care au impact negativ asupra copiilor. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de către un grup de deputaţi în Parlament (Liliana Palihovici, Ghenadie Ciobanu, Valeriu Ghileţchi, Petru Ştirbate, Maria Nasu, Elena Frumosu, Lilian Zaporojan). 

Miercuri, 30 mai 2012, iniţiativa a fost dezbătută public cu participarea autorilor proiectului, a reprezentanţilor Consiliului de Presă, Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Alianţei ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Agenţiei de Stat pentru Protecţia Moralităţii, Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, avocatului parlamentar al copilului şi a altor experţi.

Vicepreşedinta Parlamentului Liliana Palihovici, care a semnat iniţiativa legislativă alături de alţi şase deputaţi, spune că scopul acestui proiect este consolidarea cadrului legislativ de protecţie a copiilor de impactul negativ al unor informaţii difuzate în spaţiul public de instituţiile mass-media. „Toţi cei care activează în domeniul media trebuie să aibă nişte prevederi şi standarde clare privind informaţia difuzată şi trebuie să aibă grijă ca această informaţie publică să contribuie la dezvoltarea copiilor”, declară L. Palihovici.

Mariana Ianachevici, preşedinta Alianţei ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei, este de părerea că în proiect responsabilitatea este pusă mai mult pe umerii părinţilor şi a copiilor, şi mai puţin pe mass-media: „Trebuie să existe responsabilitatea producătorului pentru calitatea produsului mediatic, nu trebuie să aleagă telespectatorul asta e bine şi asta nu”. În acest sens s-a propus introducerea marcajului „interzis copiilor”, în cazul prezentării informaţiilor care conţin violenţă, limbaj inadecvat etc.

De altă parte, Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă, afirmă că iniţiativa este una în general bună, însă proiectul de lege trebuie revăzut punct cu punct pentru a fi îmbunătăţit: „Recomandăm autorilor să excludă sau să completeze unele articole care, aşa cum sunt ele acum, în unele cazuri impun restricţii nejustificate, aducând atingeri libertăţii presei. Ar fi bine să fie organizate dezbateri publice cu participarea editorilor din mass-media, la care se referă nemijlocit acest proiect”.

Ion Oboroceanu, procurorul raionului Căuşeni, este de părerea că multe din prevederile acestui proiect există deja în cadrul legislativ actual: „Legile existente trebuie îmbunătăţite şi asigurată respectarea lor, nu neapărat trebuie create legi noi”, a spus procurorul.

Participanţii la dezbatere au examinat mai multe articole ale proiectului de lege “Cu privire la protecţia copiilor de impactul negativ al informaţiei publice”, au făcut sugestii şi recomandări vizavi de textul propus de deputaţi. Autorii şi-au manifestat deschiderea pentru alte propuneri şi dezbateri publice a acestei iniţiative care ar ajuta la îmbunătăţirea proiectului de lege.

Dezbaterea publică a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea bunelor practici jurnalistice în mediatizarea subiectelor sensibile”, finanţat de UNICEF Moldova.