CNPAC a desfășurat o supervizare pentru psihologii școlari

46

La 24 octombrie 2013, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a mun. Chişinău a desfăşurat o sesiune de supervizare pentru psihologii şcolari din mun. Chişinău în vederea dezvoltării capacităţii acestora de a aplica Procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ preuniversitar în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului.

Supervizarea psihologilor şcolari a avut drept scop realizarea schimbului de experienţă între specialişti, precum şi analiza problemelor cu care se confruntă aceştia în procesul de evaluare iniţială a cazurilor, în special fiind abordat subiectul realizării interviului de protecţie cu copilul, suspectă victimă a violenţei , neglijării, exploatării, traficului.

În cadrul sesiunii a fost analizată experienţa  psihologilor de aplicare a procedurii de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului din momentul intrării acesteia în vigoare prin ordinul nr. 77 din 22.02.2013 al Ministerului Educaţiei, fiind identificate atât schimbările pozitive ce s-au produs în cadrul instituţiilor pe care le reprezintă, dar şi problemele cu care se confruntă aceştia în procesul de aplicare a procedurii.

De asemenea, specialiştii au elaborat agenda de sarcini pentru psihologul şcolar  în contextul metodologiei de aplicare a procedurii de organizare instituţională, au discutat aspectele metodologice şi abilităţile necesare pentru realizarea interviului de protecţie cu copilul – prima discuţie pe care o are specialistul cu copilul, suspectă victimă a violenţei axată pe identificarea nevoilor imediate ale copilului, pe stabilirea persoanei de încredere şi a gradului de risc în care se află acesta –  şi pentru stabilizarea emoţională a copilului în timpul interviului.

La activitate au participat 20 psihologii şcolari din cadrul instituţiilor de învăţământ din mun. Chişinău.

Sesiunea de supervizare se înscrie în programul CNPAC de formare a psihologilor în domeniul asistenţei cazurilor de abuz faţă de copii şi a fost realizată cu suportul Nobody’s Children Foundation, OAK Foundation şi World Childhood Foundation.