Instituția intervievatorului – o necesitate pentru justiția prietenoasă copilului

43

În ultimele 12 luni  din cele 92 audieri realizate de intervievatori certificaţi, 71 de copii, victime sau martori ai abuzului sexual sau ai violenţei în familie au fost audiați în condiții speciale de către intervievatorii CNPAC.

Din 2012, Republica Moldova a prevăzut în legislația națională (articolul 110/1 din Codul de Procedură Penală) modalitatea de audiere în condiții prietenoase al copilului victimă/martor al infracțiunii de violență în familie, abuz sexual, trafic de copii, iar conform cadrului legal în vigoare audierea copilului se efectuează de către judecătorul de instrucție, prin intermediul unui intervievator calificat.

Deşi au trecut mai mult de cinci ani de la modificarea legislaţiei, nici astăzi nu sunt suficienţi specialişti cu pregătire specială în audierea copiilor victime. În această situaţie, intervievatorii care au fost certificaţi de Institutul Naţional al Justiţiei în 2015 sunt de cele mai multe ori solicitaţi de organul de urmărire penală. Instruirea s-a realizat cu concursul experţilor internaţionali, în cadrul unui proiect al CNPAC susţinut de UNICEF și Fundaţia OAK.

Totuşi, există provocări şi în implicarea specialiştilor certificaţi. În lipsa unui cadru de reglementare a activităţii intervievatorului, lipseşte şi mecanismul de implicare şi achitare a acestora, fapt care împiedică participarea la audierile copiilor chiar şi a intervievatorilor cu certificatele în regulă. 

Este îngrijorător faptul că zeci de copii sunt audiaţi cu participarea unor specialişti care nu au primit pregătirea corespunzătoare, iar în astfel de situaţii, riscul revictimizării copilului este foarte înalt, totodată nu este siguranţă că se vor obţine probe pertinente în urma audierii copilului.

În septembrie 2017, Ministerul Justiţiei a declarat că s-a început lucrul asupra unei legi speciale care va reglementa activitatea intervievatorilor. Până atunci, cu suportul Ambasadei Olandei şi a Reprezentanţei UNICEF, CNPAC asigură audierea copiilor în condiţii speciale. Astfel, copiii asistaţi de CNPAC sunt audiaţi în spații special amenajate, de către intervievatori instruiţi şi certificaţi de INJ, care asigură atât pregătirea copilului pentru audiere, cât şi o audiere în spiritul unei justiţiei prietenoase.