La vârsta de 10 ani, Iulian a rămas sub tutela bunicii, deoarece nu a fost acceptat de noul concubin al mamei.
Băiatul fuge de acasă
Iulian a suferit foarte mult, s-a simțit abandonat de mama și neiubit de nimeni. Relația frumoasă pe care o avea cu bunica s-a transformat la un moment dat în nemulțumiri și certuri permanente. Băiatul a devenit agresiv, fuma și consuma alcool. Într-o zi Iulian a fugit de acasă, iar bunica a anunțat imediat poliția. Copilul a fost găsit, iar cazul a fost referit autorității tutelare.
Echipa multidisciplinară a intervenit în cazul lui Iulian
Autoritatea tutelară a convocat echipa multidisciplinară (EMD) și împreună au evaluat situația copilului. Psihologul școlar a discutat cu Iulian, aplicând tehnica interviului de protecție, pentru a afla chiar de la copil potențialele riscuri. Asistentul social a discutat cu bunica despre dificultățile pe care le avea în comunicarea cu nepotul. Medicul de familie a examinat copilul și a constatat unele probleme de sănătate generate de stresul prin care a trecut băiatul. Specialiștii au propus includerea copilului și a bunicii într-un program de consiliere psihologică în cadrul Serviciului de Asistență Psihopedagogică (SAP) și urmarea unui tratament medical profilactic. Au urmat 3 luni de consiliere, câteva ședințe de mediere organizate de către managerul de caz și primarul localității împreună cu bunica și Iulian. Directorul școlii, care este membru al EMD, l-a ajutat pe Iulian să se încadreze în mai multe activități extrașcolare. Băiatul a început să frecventeze Centrul de zi din localitate, unde comunica cu alți copii și își pregătea temele. Comportamentul lui Iulian și relația lui cu bunica s-au îmbunătățit.
Cazul lui Iulian a rămas în monitorizarea autorității tutelare locale, care a intervenit imediat după decesul bunicii, survenit la scurt timp. Autoritatea tutelară a contactat-o pe mama lui Iulian. Aceasta a refuzat să aibă grijă de copil, alegând să rămână cu concubinul. Mama a fost decăzută din drepturile părintești, iar băiatul a fost plasat în Centrul Comunitar Multifuncțional.
Băiatul beneficiază de condiții prielnice pentru dezvoltare
Asistentul social împreună cu primarul localității au identificat un Serviciu de asistență parentală profesionistă, unde a fost plasat băiatul. Copilul s-a atașat de asistentul parental, iar condițiile bune de trai l-au făcut pe Iulian să depășească mai ușor situația prin care a trecut. Familia are condiții foarte bune de trai, copilul își petrece timpul liber cu noii prieteni de joacă, are acces la calculator și piscină.
Datorită intervenției prompte și continue a specialiștilor din echipa multidisciplinară, Iulian crește într-un mediu protector și beneficiază de condiții favorabile pentru dezvoltarea sa armonioasă.
EMD a implementat MIC și l-a ajutat pe Iulian să aibă o copilărie fericită!
Implementează MIC în instituția ta și protejează copiii de violență!