Direcționează 2% către CNPAC. Contribuie la deschiderea primului Centru de asistență a copiilor, victime ale infracțiunilor

196

Anual, în Republica Moldova, între 900 și 1200 de copii sunt martori sau victime ale abuzului sexual, violenței în familie, traficului de persoane sau altor infracțiuni. Pe durata procesului penal, copiii sunt nevoiți să ajungă în mai multe instituții, unde le povestesc oamenilor legii, asistenților sociali, dar și medicilor despre abuzurile la care au fost supuși.

Va fi o altă situație, odată cu deschiderea primului Centru de tip Barnahus, care va oferi asistență integrată gratuită copiilor victime și martori la infracțiuni. Instituția va acorda, sub același acoperiș și într-un mediu prietenos, toate serviciile de care au nevoie copiii abuzați. Medici, psihologi, asistenți sociali, procurori, judecători vor face echipă pentru ca toate cazurile, cu implicarea copiilor, să fie rezolvate rapid și eficient. Instituția va fi deschisă la Bălți și va deservi 571 de localități, din 12 raioane din nordul țării. Aflați mai multe detalii despre noul Centru aici.

Pentru ca Barnahus să fie deschis, avem nevoie și de implicarea cetățenilor.

Dacă ești plătitor de impozit în Moldova, direcționează 2% din venitul tău către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copiii (CNPAC), organizație implicată direct în procesul de creare a noului Centru de asistență a copiilor, victime ale infracțiunilor, de la Bălți.

CNPAC s-a înregistrat ca beneficiar 2%, în anul 2017, când mecanismul 2% a fost pus în aplicare în R.Moldova. Timp de trei ani, au fost redirecționați 61 706 MDL, această sumă fiind folosită pentru reabilitarea copiilor, victime ale abuzului, dar și pentru construcția rampei de acces pentru persoane cu nevoi speciale la Centrul de asistenţă psihosocială a copilului şi familiei ”Amicul” din Chișinău.

De ce să redirecționezi 2%?

Nu te costă nimic, banii nu sunt o donație privată, aceștia oricum ajung la stat. Iar prin mecanismul 2%, ca orice plătitor de impozit, poți decide unde este important să fie direcționați.

Cum funcționează mecanismul 2%

În fiecare an, persoanele fizice pot redirecționa 2% din venit odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit. Termenul limită de depunere a declarației de venit în 2021 este 30 aprilie.

Această procedură poate fi efectuată prin următoarele metode:

1. Fizic la FISC. Mergi la oricare oficiu al Inspectoratului Fiscal de Stat (FISC) cu buletinul de identitate. Cere să depui ”Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit” – formularul CET18.

2. Electronic. În cazul în care ai semnătură electronică, poți depune formularul online în orice moment al zilei, 24 de ore din 24, prin intermediul platformei www.servicii.fisc.md.

3. Precizează că vrei să redirecționezi 2% din impozit către o organizație non-guvernamentală, prezentând codul fiscal CNPAC: 1011620002696

AJUTĂ-NE SĂ AJUTĂM COPIII, victime ale abuzului sexual, violenței în familie, traficului de persoane sau altor infracțiuni. Distribuie acest mesaj, povestește familiei, prietenilor și colegilor despre această campanie.