În perioada 27 mai – 13 iulie, 24 de psihologi școlari din raioanele Cahul și Ungheni au parcurs stagiul de formare a facilitatorilor Programului de educație parentală „CONECT. Adolescența pe înțelesul părinților”, cu durata de 52 ore.
În cadrul stagiului de formare psihologii din Cahul și Ungheni, fiind ghidați de formatorii/coautorii Programului CONECT, Sorina Petrica, Daniela Simboteanu, Victoria Gonța și Iosif Moldovanu au dezvoltat competențe de livrare a Programului. În cadrul instruirilor, au fost abordate subiecte relevante pentru comunicarea cu adolescenții, precum comunicarea empatică, educația pentru sănătate, consilierea vocațională, securitatea personală a adolescentului, participarea adolescentului la luarea deciziilor.
Participanților li s-au oferit mai multe instrumente și tehnici utile de lucru cu părinții/îngrijitorii de adolescenți.
„Este un program gândit până la cele mai mici detalii. În spatele acestuia stă o echipă de profesioniști, se simte că a fost o muncă extraordinară. Mulțumim pentru ceea ce faceți pentru ca să ne ajutați pe noi ca psihologi, dar și ca părinți. Sunt sigură că Programul CONECT ne va ajuta să avem rezultate frumoase”, a menționat Violeta Procopciuc, psihologă la Serviciului de Asistență Psihopedagogică Ungheni.
Elena Salcuțanu, psihologă școlară la Gimnaziului Rădenii Vechi, din Ungheni, a punctat că în cadrul acestui Program a învățat cum să ajute și să direcționeze părinții de adolescenți, atunci când sunt în impas, atunci când suferă.
Cei 24 de psihologi instruiți vor livra Programul pentru circa 700 de părinți și îngrijitori de adolescenți din raioanele Cahul și Ungheni pentru a le dezvolta competențe parentale relevante perioadei adolescentine. Astfel, în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, părinții/îngrijitorii de adolescenți din Cahul și Ungheni vor fi invitați să participe la Programul de educație parentală ”CONECT.Adolescența pe înțelesul părinților”.
CONECT- Adolescența pe înțelesul părinților este un program de educație parentală adresat părinților de adolescenți, care este realizat de CNPAC, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării, dar și cu Direcțiile Educație din Cahul și Ungheni, în cadrul Proiectul EVA „Promovarea egalităţii de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanţat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.