În perioada 22-24 noiembrie, o delegație din Moldova, printre care reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de copii, Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord, Centrului de Medicină Legală, Inspectoratul de Poliție Bălți, Procuratura și Judecătoria Bălți se află în Tallinn, Estonia. Delegația participă la un program de instruire privind cooperarea intersectorială și multidisciplinară în cadrul Barnahus. Programul include și o vizită de studiu la Centrul Barnahus din Tallinn.
Scopul vizitei este de a face schimb de experiență în ceea ce privește funcționarea serviciului de tip Barnahus și consolidarea capacităților profesionale ale personalului care lucrează cu și pentru copiii victime/martori ai infracțiunilor din Moldova, Armenia, Estonia, Finlanda, Irlanda și Slovenia.
„Această activitate este o oportunitate de colaborare între specialiștii Barnahus din alte țări, pentru a lua cele mai bune practici de intervenție multidisciplinară în interesul superior al copilului. În cadrul acestei vizite de studiu am avut ocazia de a împărtăși experiența Republicii Moldova în dezvoltarea primului Centru de tip Barnahus și a afla mai multe informații despre cum este organizată asistența copiilor victime/ martori ai infracțiunilor în Centrele de tip Barnahus în Estonia, dar și Slovenia, Finlanda și Irlanda. Am fost bucuroși să vedem interesul colegilor din Armenia de a prelua experiența Republicii Moldova în dezvoltarea și asigurarea funcționalității Centrului Barnahus”, a menționat Carolina Bagrin, managera Centrului de tip Barnahus.
Vizita este organizată în cadrul proiectului PROMISE4 – Susținerea serviciilor de tip Barnahus în Armenia, Estonia și Moldova prin schimb de experiență și instruire, implementat de Centrul Național pentru Prevenirea Abuzului față de Copiii în parteneriat cu Consiliul Secretariatului Statelor Mării Baltice, cu suportul financiar al Institutului Suedez.
CNPAC s-a alăturat la Rețeaua Europeană PROMISE Barnahus în luna martie 2021. Rețeaua, care cuprinde 31 organizații, sprijină statele europene să adopte modelul Barnahus ca practică standard care oferă asistență integrată gratuită copiilor victime și martori ai infracțiunilor.
În Republica Moldova, primul Centru de tip Barnahus a fost deschis în februarie 2022 și oferă asistență integrată copiilor victime și martori la infracțiuni în zona de Nord a țării. Până în prezent specialiștii Barnahus au asistat peste 66 de copii victime/martori ai infracțiunilor.
Mai multe detalii despre serviciile Barnahus dezvoltate în Republica Moldova, citiți pe www.barnahus.md.