Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC/NCCAP) defășoară în perioada 4-5 decembrie 2023, runda a III-a de discuții pe platforma proiectului Procedurilor Operaționale Standartizate (SOP) privind protecția copilului în cadrul CPTR-urilor.
În cadrul platformei de discuții, organizată, astăzi, la Chișinău, au participat șefi ai Direcțiilor de Asistență Socială din regiunile Centru și Sud ale țării, asistenți sociali, administratori și lucrători ai CPTR-urilor.
La eveniment, au participat: Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, Ofițer pentru protecția copilului, UNHCR Moldova, Khaterine Lampe, consultanții CNPAC în domeniul protecției copilului, Carolina Bagrin și Tatiana Chebac, formatoarea națională CNPAC, psihologa Victoria Gonța și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu a menționat că: ,,Adoptarea și implementarea în cadrul centrelor de plasament temporar pentru refugiați, a procedurilor standard de protecție a copiilor va asigura pentru fiecare copil care a fost nevoit să fugă din calea războiului – un spațiu sigur de creștere și dezvoltare, lipsit de orice formă de violență”.
Așadar, aproximativ 30 de participanți au discutat despre subiectul protecției copiilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova, identificarea cazurilor de violență, exploatare și trafic al copiilor refugiați și necesitatea implementării politicii instituționale de protecție a copilului în cadrul Centrelor de plasament temporare pentru refugiați (CPTR).
În cadrul platformei de discuții, au fost discutate, inclusiv, aspectele practice de realizare a interviului de protecție în cazurile suspecte de violență asupra copilului.
Următoarea rundă de discuții cu reprezentanții CPTR-urilor din zona de Nord a țării va fi desfășurată mâine, 5 decembrie, curent, la Bălți.
Amintim că, în perioada mai – decembrie 2023, CNPAC, în parteneriat cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), implementează proiectul ,,Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”. Oprioritate a proiectului fiind și procedurile standard de protecție a copilului în cadrul CPTR-urilor.