CNPAC a lansat activitatea grupului de fete implicate în advocacy și mobilizare comunitară-Youth Advisory Board „Fetele împotriva violenței”

39
Youth Advisory Board „Fetele împotriva violenței”
Youth Advisory Board „Fetele împotriva violenței”

Grupul Youth Advisory Board „Fetele împotriva violenței” a fost lansat în zilele de 11 și 12 martie 2024, în cadrul Atelierului de Pledoarie și Implicare Comunitară, sub îndrumarea psihologilor și formatoarelor naționale  Diana POSTU-BLĂJINU și Parascovia TOPADA-COROI.

Atelierul a fost un spațiu dedicat creării unei zone sigure pentru exprimarea opinilor, ascultării așteptărilor și temerilor participantelor referitor la angajamentul acestora în activități de pledoarie și implicare comunitară în domeniul violenței bazate pe gen.

Membrele Youth Advisory Board, așa cum s-au auto-identificat, și-au expus opinia că violența nu este despre pierderea controlului, este despre a folosi puterea, nu este o greșeală – este o decizie,  este o modalitate de a manifesta controlul și puterea.

În cele două zile de atelier fetele au identificat provocările în realizarea drepturilor cu care se pot confrunta fetele atunci când sunt în diferite roluri sociale. Mai mult, acestea au reflectat asupra modului în care tinerii și tinerele le pot depăși: cunoașterea drepturilor omului, susținerea din partea adulților, dezvoltarea încrederii în sine, oferirea posibilităților de a-și exspune opinia,  și să fie auzită, existența oportunităților de participare, etc.

Cele 14 participante s-au arătat interesate să inițieze și să participe în activități de advocacy pentru prevenirea și eliminarea violenței bazate pe gen, pornind de la definirea împreună a procesului de advocacy. Astfel tinerele consideră că advocacy este: ”un proces realizat de o echipă, prin care ne exprimăm opiniile, ne facem vocea auzită despre anumite schimbări dorite sau probleme existente, de care am luat cunoștință aflând opinia altor persoane care se confruntă cu aceleași dificultăți, ale unor anumite grupuri sociale sau ale autorităților, prin diferite modalități, pentru a produce schimbări în beneficiul nostru sau a grupului pe care îl reprezentăm”.

Atelierul a reprezentat un pas semnificativ în consolidarea comunității și în încurajarea implicării active a adolescentelor în lupta împotriva violenței îndreptate împotriva fetelor. La nivel mondial, se estimează că una din trei fete și femei suferă de o formă de violență împotriva lor în timpul vieții lor. 

Grupul Youth Advisory Board „Fetele împotriva violenței” va avea un mandat de un an, pe parcursul căruia, participantele vor fi împuternicite să se simtă valoroase și încrezătoare în capacitățile lor de a face pledoarie în domeniul promovării toleranței  zero față de violența în bază de gen.

Activitatea este desfășurată în cadrul Proiectului “Servicii mai bune pentru copii în contact cu sistemul de justiție, părinți și adolescenți”, proiect implementat de CNPAC în parteneriat cu UNICEF, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.