A 23-a reuniune a Rețelei „Parlamentele unite în combaterea violenței sexuale împotriva copiilor” şi-a desfăşurat lucrările la Chişinău

21

width=600Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, miercuri 20 mai, cea de-a 23 reuniune a Rețelei „Parlamentele unite în combaterea violenței sexuale împotriva copiilor”. Evenimentul a adus la Chişinău delegaţi ai reţelei, experţi antrenaţi în lupta pentru drepturile copiilor din mai multe state europene, reprezentanţi ai structurilor guvernamentale şi ONG-urile din Republica Moldova.

Țara noastră în această rețea internațională este reprezentată de deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi. În calitatea sa de președinte al Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă (ASSDD) și reprezentant al Republicii Moldova în această rețea, Valeriu Ghilețchi ne-a declarat:

„Abuzul sexual asupra copiilor este o problemă globală care se manifestă în mai multe forme: trafic sexual, pornografia infantilă, turismul sexual pedofil și altele. Astăzi am făcut un schimb de bune practici și strategii naționale în domeniul protecției copiilor și în domeniul cooperării dintre părțile interesate în combaterea violenței sexuale a copiilor. La această întâlnire dorim să creăm o platformă pentru schimb de păreri din partea experților, a reprezentanților autorităților Republicii Moldova (Guvern, Parlament, reprezentanți ai autorităților publice locale) și ONG-uri pentru a discuta despre mecanismele eficace în domeniul protecției copiilor împotriva abuzului sexual, traficului și exploatării sexuale în RM și în alte țări ale Consiliului Europei”, ne-a explicat Valeriu Ghilețchi.

Prezentă la eveniment, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova a menționat: „Violența sexuală asupra copiilor” este un subiect tabu pentru țara noastră. Avem nevoie ca eforturile și mesajul acestei rețele internaționale să promoveze cauza noastră și să ne asigurăm că informația ajunge la fiecare copil, la fiecare familie pentru ca să fie protejați de abuzul sexual. Îmi doresc să contribui mai mult la lucrările acestei rețele și sper să avem o colaborare frumoasă pentru protejarea copiilor din țările noastre. Suntem gata să vă oferim toată informația de care aveți nevoie legat de Republica Moldova. Mulțumesc că ați ales să fiți în aceste zile la Chișinău”, a declarat Liliana Palihovici.

Preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sîmboteanu a venit cu un raport despre: „Strategii şi mecanisme pentru protecţia copilului de abuzul sexual”. Potrivit preşedintei CNPAC: „Serviciile de asistenţă telefonică gratuită pentru victime ale abuzului sexual în copilărie – poate fi un mecanism important pentru a spori rata raportării cazurilor şi asigurării suportului necesar pentru victime. Un alt aspect important în prevenirea abuzului faţă de copii este comunicarea şi informarea publicului prin campanii de sensibilizare”. De aceea, CNPAC şi Ministerul Educaţiei lansează pe 28 mai în Moldova Campania Reţelei Parlamentelor unite „One in Five”, care are drept scop prevenirea violenţei sexuale asupra copiilor.

Expertul din partea organizaţiei „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin a declarat că: „Violenţa sexuală asupra copiilor în Republica Moldova este un sector cu multe lacune şi pericole pentru societate. Mediul online şi lipsa unui program educaţional la nivel de ţară care să asigure necesitatea informaţională a copiilor în cadrul învăţământului primar şi secundar. Aceasta facilitează libertate agresorilor pentru abuz, iar copiii în lipsa unei pregătiri, educaţii în familie nu raportează actele de violenţă sexuală la care sunt supuşi în istituţii. În Moldova avem o lipsă totală de programe/măsuri de evaluare şi prevenire a riscului comiterii infracţiunilor sexuale asupra copiilor”, a mai declarat Daniela Misail-Nichitin.

Cu un raport din experienţa Germaniei privind combaterea şi reabilitarea victimelor supuse violenţei sexuale a venit expertul, Sigrid Richter-Unger: „Este important ca fiecare stat să investească în centrele de consiliere atât pentru victime, cât și pentru agresori. În urma experienței personale de 20 de ani în consiliere, un program complet de reabilitare a unei victime agresate sexual durează de la 5, la 20 de ani. Durata procesului depinde de gravitatea traumei” a explicat expertul din Germania, Sigrid Richter-Unger.

Șeful Direcției pentru Protecția Copilului din cadrul UNICEF Moldova, Frauke de Kort a menționat în sesiunea de dezbateri: “Vreau să subliniez că în Moldova violența sexuală este un tabu în familie și alt tabu în instituții. Abuzul sexual nu este pus pe agenda publică a discuțiilor, societatea nu este sensibilizată cu privire la această problemă, iar abuzul sexual în instituții este o problemă mult mai gravă decât ne arată statisticile oficiale”.

Rețeaua Parlamentelor unite în combaterea violenței sexuale împotriva copiilor este o inițiativă a Comisiei ASSDD inițiată în 2010. Scopul acestei rețele este promovarea, ratificarea și implementarea Convenției de la Lanzaroteîn cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Până la această etapă Convenţia Lanzarote a fost ratificată de 37 membre din Consiliul Europei. Republica Moldova a semnat şi ratificat Convenţia Lanzarote pe 19 decembrie 2011. Următorul stat care are pe agendă ratificarea Convenţiei Lanzarote este Cehia.

Sursa