Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la protecția copiilor de impactul negativ al informațiilor publice.
Legea are drept scop stabilirea criteriilor de determinare a informației publice cu impact negativ asupra copiilor, modul de răspândire al acesteia, drepturile, obligațiile și răspunderea subiecților care pregătesc o astfel de informație, a subiecților care o difuzează, a participanților, jurnaliștilor și autorităților care supraveghează activitatea acestora.
Potrivit legii, se consideră informație cu impact negativ asupra copiilor, informația publică:despre violență, care încurajează agresivitatea și disprețul față de viață, dar și comportamente ce jignesc demnitatea umană; cu caracter pornografic; care cheamă copiii să participe la jocuri de noroc sau jocuri care lasă impresia de câștig ușor; care incită la provocarea de leziuni corporale, care descriu mijloacele și circumstanțele de suicid; care apreciază pozitiv dependența față de substanțe narcotice, toxice, psihotrope, tutun, alcool etc. și care încurajează consumul, producerea, răspândirea sau procurarea acestora; care încurajează pozitiv o infracțiune; care aduce în prim plan cadavrul sau corpul unei persoane în agonie; care relatează batjocorirea sau înjosirea unui om pe anumite criterii; care încurajează violența, exploatarea sexuală, și abuzurile sexuale comise asupra copiilor; care folosește limbajul licențios și gesturi indecente etc.
De asemenea, radiodifuzorii vor fi obligaţi să pună la dispoziția publicului suficiente informații privind intervalul orar de difuzare, recomandările și avertizările sonore și vizuale, astfel încât programele difuzate să nu afecteze dezvoltarea fizică, mintală, psihică sau morală a copilului.
Conform legii, producția audiovizuală va fi clasificată pe următoarele categorii:
- Producție audiovizuală interzisă copiilor sub 18 ani, se va difuza între orele 24.00-6.00.
- Producție audiovizuală interzisă copiilor sub 15 ani, se va difuza între orele 22.00-6.00.
- Producție audiovizuală interzisă copiilor sub 12 ani, se va difuza doar după ora 20.00.
Noua lege vizează şi persoanele fizice sau juridice, care acordă servicii de acces la Internet. Acestea, vor fi obligate să instaleze filtre ale informației internetului cu impact negativ asupra copiilor, iar producătorii sau difuzorii de jocuri computerizate vor fi obligați să marcheze jocurile cu indici de vârstă.
Orice persoană interesată poate sesiza încălcarea acestei legi.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului poate fi sesizat la linia verde 277 424, precum și la adresa: Str. Vlaicu Pârcălab 46, MD-2012, Chișinău, Republica Moldova.
Agenția de Stat pentru Protecția Moralității poate fi sesizată la telefonul 022 212170 sau 022 212190, sau expediind o scrisoare la adresa: str.Pușkin, 24, et.3, bir.57.
Legea a fost adoptată la data de 7 martie şi urmează să intre în vigoare după 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.