25.05.17// De azi, adolescența poate fi mai frumoasă! Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat Campania “Adolescență în siguranță”.
Campania este adresată tinerilor cu vârsta 12+, și își propune să ofere instrumentele necesare pentru ca tinerii, părinții și specialiștii din domeniu, să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea abuzului şi exploatării sexuale asupra copiilor. Unul din aceste instrumente este situl www.12plus.md. Situl conţine mai multe materiale adaptate adolescenților: vloguri, teste psihologice, istorii video cu băieţi şi fete, articole, în care sunt abordate subiecte ce țin de relaţii în adolescenţă, sexting, trafic, exploatare și sponsorizare.
Un alt instrument în cadrul Campaniei este Programul „12Plus”. Acesta este versiunea adaptă a Programului „Don’t lose”, elaborat de organizaţia poloneză Empowering Children Foundation, cu scopul de a contribui la dezvoltarea rezilienţei faţă de abuz/exploatare sexuală în rândul adolescenţilor, unde activităţile propuse constau din discuţii în grup, moderate de un adult instruit în aplicarea acestui program, în baza unor filmuleţe cu băieţi şi fete.
Pentru a fi mai aproape de nevoile adolescenţilor, în cadrul Campaniei vor fi organizate și cluburi de discuţii cu tinerii. În cadrul acestor cluburi, adolescenţii, împreună cu psihologii, vor discuta despre relaţiile de iubire în adolescenţă, riscurile şi provocările acestei perioade, dar şi cum/de la cine să solicite ajutor.
Menționăm că doar în ultimii ani, numărul de infracțiuni raportate comise împotriva copiilor a crescut considerabil. În timp ce, în 2010, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat un număr de 653 de crime comise împotriva copiilor, în 2016 numărul acestora a ajuns la 980 cazuri înregistrate de abuz fizic și sexual, exploatare și trafic.
Conform Raportului privind traficul de persoane al Departamentului de Stat American pentru anul 2015, Republica Moldova este o țară sursă de bărbați şi femei supuși traficului de persoane, în scop de exploatare sexuală și prin muncă, exploatarea având loc în Moldova, precum și în Federația Rusă, Ucraina, alte țări din Europa, Africa , Asia Mijlocie și de Est. Vârsta fetelor exploatate sexual este cuprinsă între 13-15 ani. Conform raportului, în 2015 au fost identificate 310 de victime, comparativ cu anul 2014 când au fost înregistrate 264 victime. Din cele 310 victime, 68 au fost victime ale traficului de copii, în comparație cu anul 2014, când au fost înregistrate 26 de victime ale traficului de copii.
Campania „Adolescenţă în siguranţă” este desfășurată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copiii (CNPAC), în parteneriat cu Empowering Children Foundation. Această campanie este posibilă datorită suportului Fundaţiei OAK şi al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA sau Fundaţiei OAK.