Asistența specializată – o șansă pentru copiii victime

62

Andrei avea 11 ani, dar oricine îl vedea îl credea un copil de 6-7.Era slab, chinuit și neiubit de familie.

Zi de zi băiatul era pus de mama la munci grele și deseori bătut crunt, cu muchia toporului peste picioare, apoi stropit cu apă, să se lipească bătaia mai bine. Adormea în hăinuțe ude, cu lacrimi în ochi și înfometat.

Niciodată nu mânca acasă,  unicul loc în care se hrănea era la preotul din sat. Andrei a devenit un copil trist, cu frică de oameni și tăcut, nu mai avea încredere în nimeni. 

Odată a fost bătut atât de crunt, încât a ajuns la spital, iar medicii au apelat la CNPAC pentru asistență. Datorită implicării medicilor, poliției și psihologilor, viața lui Andrei a fost salvată. Acum Andrei creşte într-o familie iubitoare şi este protejat.

Într-o situație similară a fost și Anișoara. Copila a rămas orfană la doar 4 anișori, iar în rezultat a ajuns în grija mătușii sale și a locuit cu ea timp de 12 ani. Zi de zi era pusă la munci grele, care depășeau puterile ei de copil, deseori era pedepsită, bătută crunt  și închisă în beci.

Într-o zi, vecina a auzit pedepsele la care era supusă fetița și  s-a adresat la asistentul social din localitate, care la rândul său, s-a adresat la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.

Datorită asistenței psihologilor de la CNPAC, a reușit să depășească problemele emoționale și traumele violenței la care a fost supusă, Anișoara a fost plasată într-o altă familie, iar viața ei s-a schimbat mult. Astăzi Anișoara își trăiește un vis,  este studentă la un colegiu de medicină din țară!

Menționăm că copii au acces la servicii specializate datorită suportului Ambasadei Olandei, prin intermediul proiectului Asigurarea accesului copiilor victime / martori ai violenței, neglijării, exploatării și traficului la servicii specializate.