Atelier de inițiere a Grupului consultativ al copiilor și tinerilor CNPAC

71

În perioada 18-19 noiembrie, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a desfășurat primul Atelier de inițiere a Grupului consultativ al copiilor și tinerilor CNPAC 

Tinerii curioși și energici au făcut cunoștință cu echipa CNPAC și s-au implicat în toate activitățile desfășurate pe parcursul celor 2 zile petrecute împreună. Aceștia au adresat întrebări, s-au arătat curioși să afle istoria CNPAC, ce a stat în spatele fondării organizației și ce semnificație are identitatea vizuală a centrului. 

Evenimentul a oferit un cadru propice pentru exprimarea opiniilor și a perspectivelor celor mai importanți protagoniști ai societății – copiii și tinerii, dar și pentru sublinierea rolului participării şi implicării în procesul de elaborare, luare şi implementare a deciziilor care îi vizează. Prin implicarea directă a acestora, se conturează soluții mai eficiente și adecvate, având la bază înțelegerea profundă a realităților cu care se confruntă.  

Prezentă la eveniment, președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, le-a vorbit copiilor despre scopul, misiunea și viziunea organizației și cum se implică CNPAC în diminuarea incidenței și a consecințelor violenței față de copii, dar și cât de important este pentru organizație să susțină implicarea participativă a copiilor și să le facă vocea auzită.   

Tinerii și-au arătat dorința de a-și asuma un rol activ și de a oferi importanță și pondere cuvenită în luarea deciziilor care îi privesc. Totodată, au discutat despre cum se pot implica în promovarea drepturilor copiilor și au participat la crearea unei identități a grupului și a unui spațiu sigur care susține participarea. 

Menționăm că participanții au fost informați despre etapele procesului de consultare, iar pe parcurs, împreună cu facilitatorii CNPAC, au discutat ce va însemna implicarea lor în acest proces și care este rolul unui grup consultativ într-o organizație.  

Grupul consultativ al copiilor și tinerilor CNPAC este format din copii cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani și are drept scop să contribuie la îmbunătățirea proceselor, produselor, programelor și serviciilor pentru copii și tineri dezvoltate de CNPAC.  

Ne bucură că astfel de întâlniri consultative nu doar consolidează democrația participativă, ci și contribuie la formarea unor cetățeni activi și responsabili și deschid calea spre o societate mai echitabilă și incluzivă, în care vocea fiecărui membru contează! 

Menționăm că activitatea a fost deșfășurată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului copiilor refugiați și locali și al îngrijitorilor acestora la informații despre prevenirea abuzului și exploatării sexuale și serviciile disponibile”, implementat de CNPAC cu suportul SOS Children’s Villages Worldwide.