Autoritățile tutelare și Organele de drept din mun. Chişinău își unifică eforturile în procesul de asistență a copiilor abuzați

31

width=600Reprezentanţii autorităţii tutelare și ai organelor de drept au discutat, astăzi, în cadrul unei mese rotunde despre consolidarea eforturilor în vederea asistenţei copiilor victime ale violenţei în municipiul Chişinău.

În cadrul evenimentului, participanții au abordat importanța procesului de cooperare între autorităţile tutelare şi instituţiile de drept în vederea instrumentării cauzelor privind infracţiunile săvârșite împotriva copiilor. Totodată, aceștia au menționat realizările, constrângerile dar şi cele mai oportune soluţii privind eficientizarea procesului de aplicare a mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului în mun. Chişinău.

La deschiderea evenimentului, coordonatorul  programului Protecţia Copilului din cadrul UNICEF Moldova, Frauke de Kort, a menţionat: „Este important atunci când aplicăm cadrul normativ, să acţionăm prudent, astfel încât intervenţiile noastre să nu afecteze copilul. Dacă un caz este transmis în judecată, deciziile privind protecţia copilului trebuie consultate cu asistentul social, psihologul, alţi profesionişti pentru a ne asigura că se acţionează în interesul superior al copilului. Trebuie să existe o colaborare între echipe şi să fie găsite cele mai bune soluţii pentru copil.” 

O provocare comună identificată atât de autorităţile tutelare de la Chişinău, cât şi de reprezentanţii instituţiilor de drept este lipsa prevederilor legale şi a pârghiilor de aplicare a măsurilor urgente de protecţie în cazurile de pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea copilului în afara orelor de program a autorităţilor tutelare. De asemenea, s-a menţionat despre necesitatea dezvoltării serviciilor specializate şi a celor de  asistenţă şi intervenţie multidisciplinară urgentă  în cazurile de violenţă, neglijare, exploatare, trafic al copiilor.

Reprezentanţii Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Direcţiei de Poliţie şi a Procuraturii mun. Chişinău şi-au asumat responsabilitatea de a colabora la soluţionarea problemelor identificate, inclusiv în cadrul Grupului de lucru privind asigurarea colaborării intersectoriale, creat prin Dispoziţia primarului general al mun. Chişinău din 17.09.2014.

Evenimentul este organizat de Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului în parteneriat cu Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copiii (CNPAC), cu suportul UNICEF Moldova, în contextul implementării Legii nr. 140 privind protecţia specială a copiilor în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi din 14.06.2013, precum şi a Hotărârii de Guvern nr. 270 din 8 aprilie 2014 privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ai violenţei, neglijării, exploatării, traficului

Activitatea dată se înscrie în cadrul Proiectului “Protecţia copiilor faţă de violenţă, abuz, neglijare şi exploatare în Moldova” susţinut de reprezentanţa UNICEF Moldova și Fundația OAK.