Caiet de sarcini cu privire la producerea a două filme documentare de scurtmetraj pentru rubrica „Istorii cu băieți și fete” de pe situl www.12plus.md

82

Context 

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) este o organizație neguvernamentală, care activează începând cu 1997 și are drept misiune de a contribui la diminuarea incidenței și a consecințelor violenței față de copii prin activități de prevenire, pledoarie, dezvoltare de capacități și servicii specializate. 

Pentru a răspunde crizei refugiaților din Ucraina și pentru a crește gradul de informare și sensibilizare a copiilor, părinților și profesioniștilor responsabili de protecția copiilor în scopul combaterii fenomenului de abuz asupra copiilor, CNPAC desfășoară o școală de vară, în contextual căreia sunt organizate un şir de activităţi de instruire, informare și dezvoltare a rezilienței adolescenților vizavi de fenomenul abuzului.  

În acest context, ne propunem să realizăm două materiale video (în stilistica videourilor publicate pe platforma12plus.md) de scurtmetraj, de informare și sensibilizare, în baza filmelor despre despre problemele cu care se confruntă adolescenții, într-un nou mediu de trai. Tematica finală și scenariile filmelor vor fi elaborate cu participarea adolescenților. 

Platforma www.12plus.md, a fost lansată de CNPAC în anul 2017 ca fiind o platforma web pentru adolescenți în cadrul unui program de prevenire a abuzului și exploatării sexuale adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. Prin intermediul acesteia tinerilor li se oferă materiale informativ-educative ce contribuie la dezvoltarea rezilienței față de abuzul sexual și exploatarea sexual-comercială. 

Produsele platformei, elaborate cu participarea psihologilor CNPAC, sunt prezentate utilizând diverse modalități de comunicare cu tinerii (interactiv, video, text): articole, vlog-uri, teste de autocunoaștere și filme documentare ce prezintă istorii reale din viața adolescenților.  

Fiecare tematică abordată în documentare este prezentată din perspectivă de gen, 4 filme au protagoniști băieți și 5 filme au protagoniste fete.  

Cele 9 filme documentare, publicate deja pe www.12plus.md la rubrica ,,Istorii cu băieți și fete” abordează următoarele subiecte:  

  • Dovada iubirii – filmele cu această tematică reflectă implicarea tinerilor în relații sexuale din dorința de a oferi partenerilor lor o „dovadă a iubirii”. Scopul filmelor este de a ajuta tinerii să identifice mecanismele manipulative care îi fac pe tineri să se implice în relații sexuale riscante și să conștientizeze consecințele negative ale unor decizii nechibzuite. 
  • Sexting –  filmele cu această tematică reflectă comportamentele care stau la baza relațiilor sexuale riscante utilizând  tehnologiile și mediul virtual. Scopul filmelor dat este informarea tinerilor despre consecințele negative ale creării, transmiterii, publicării și comentării pe internet a materialelor cu tentă sexuală. 
  • Sponsoring – filmele cu această tematică reflectă comportamente cu grad sporit de risc de tip ,,sponsoring”. Scopul acestor două filme este recunoașterea situațiilor și a mecanismelor manipulative/de ademenire în situații sexuale de risc în schimbul bunurilor, cadourilor, banilor. De asemenea, se prezintă soluții pentru persoanele prinse în capcana relațiilor de tip ,,sponsoring”. 
  • Traficul de copii – filmele cu această tematică reflectă situațiile și mecanismele de constrângere folosite de persoanele care racolează copii în relații sexuale exploatative (trafic de ființe umane). Acestea prezintă cele 4 elemente de bază ale traficului: recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea în scop de exploatare. Filmele au ca scop recunoașterea  de către tineri a mecanismelor folosite de către traficanți, dezvoltarea mecanismelor de apărare împotriva manipulării și însușirea modalităților de solicitare a ajutorului în situații de risc. 
  • Expunerea online – filmulețele din această categorie scot în prim plan o problemă extrem de actuală – riscurile associate cu autogenerarea și răspândirea în spațiul virtual de către adolescenți a conținuturilor cu caracter sexual, fenomen care a devenit, în anul 2020, și tema Zilei europene de protecție a copiilor de abuz și exploatare sexuală, marcată anual pe 18 noiembrie de către Consiliul Europei. Fimele au drept scop conștientizarea factorilor care favorizează expunerea online, identificarea consecințelor expunerii online și practicarea unor comportamente responsabile online și cunoașterea serviciilor de suport unde tinerii pot apela în situații dificile.  

Obiectul caietului de sarcini 

Obiectul caietului de sarcini îl constituie producerea a 2 (două) filme documentare de scurtmetraj și a 2 (două) teasere în baza filmelor despre despre problemele cu care se confruntă adolescenții, într-un nou mediu de trai. Tematica finală și scenariile filmelor vor fi elaborate cu participarea adolescenților. 

Produsele video vor avea o durată de 3–4-minute fiecare, iar teaserele vor avea o durată ce nu depășește 30 secunde per produs și se vor fi adresate adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.  

Scopul filmelor este de a să sensibilizeza factorii de decizie și profesioniștii care interacționează cu copiii refugiați cu privire la problemele cu care se confruntă aceștia și la bunăstarea lor. 

Filmele vor prezenta trăirile adolescenților într-un nou mediu de trai. 

Produsele video vor fi utilizate atât pentru rubrica ,,Istorii cu băieți și fete” de pe site-ul www.12plus.md și rețelele de socializare aferente, cât și de către psihologii formatori în calitate de instrument metodologic în cadrul activităților instructiv-educative ale programului 12plus, realizat cu adolescenții de 12-18 ani. 

Cerințe specifice 

  • Produsele video vor fi elaborate din perspectiva de gen, unul dintre filme va avea protagonist un adolescent, iar al doilea – o adolescentă. Prestatorul de servicii va asigura selectarea protagoniștilor pentru video, inclusiv remunerarea acestora (a se include în oferta financiară).  
  • Participarea la filmări trebuie să fie semnificativă și etică, consimțită informat și voluntar. Orice participat la filmări are dreptul să se retragă oricând, nicio persoană nu trebuie să fie vătămată în vreun fel sau altul, ca urmare a consimțământului exprimat de a participa în cadrul filmărilor. Bunăstarea psiho-emoțională și securitatea participanților la filmări și a membrilor echipei de proiect va fi prioritate.   

Cerințe tehnice 

  1. Scenariile filmelor vor fi realizate de către prestator în comun acord cu CNPAC și grupul de adolescenți implicați în elaborarea scenariilor.
  2. Filmările se vor desfășura în locații selectate de către prestator în baza recomandărilor oferite de către CNPAC: acțiunea filmelor se va desfășura în spații firești în care își petrec timpul tinerii (de ex: școală, săli de curs, cămin, petreceri, la stagiul de practică, la muncă part-time/angajare pentru muncă part-time).
  3. În vederea editării şi montării filmelor se vor realiza următoarele activități: 
  • editare electronică; 
  • procesare, post procesare video computerizată; 
  • editare grafică titluri, tranziții, efecte video; 
  • montaj imagine; 
  • editare computerizată imagine finală film. 

      4. În vederea asigurării coloanei sonore a filmelor se vor realiza următoarele activități: 

  • procesare coloană sonoră; 
  • efecte audio; 
  • mixaj sunet – post procesare sunet şi coloana sonoră. 

      5. Pentru ilustrația muzicală se vor respecta drepturile de autor ale compozitorului şi va fi adaptată conținutului filmelor. 

Orar predare livrabile 

Livrabile 

Specificații 

Termen 

Scenariul filmului 

Elaborarea scenariilor filmului și a planului de filmare.  

Coordonarea, consultarea și ajustarea acestora cu echipa de proiect. 

5 septembnrie 2023 

Livrare Film 1  

și Teaser 1 

 

Durata maximă a filmului: 3-4 min. 

Durata maximă a teaser: 30 sec. 

Voce în limba română cu subtitrări în limba rusă și ucraineană. 

Adaptarea formatului acestora pentru plasarea pe canale tv, facebook, pagini web (full HD, web ready, etc) 

22 septembrie 2023 

Livrare Film 2 

Și Teaser 2 

Durata maximă a filmului: 3-4 min. 

Durata maximă a teaser: 30 sec. 

Voce în limba română cu subtitrări în limba rusă și ucraineană. 

Adaptarea formatului acestora pentru plasarea pe canale tv, facebook, pagini web (full HD, web ready, etc) 

29 septembrie 2023 

 

OFERTA DE PARTICIPARE LA CONCURS VA CONȚINE URMĂTOAREA INFORMAȚIE:

  • Date despre companie (denumirea, adresa poștală, datele bancare, telefonul de contact, adresa electronică, persoana responsabilă);
  • Copia certificatului de înregistrare a companiei/extrasul din registrul de stat al persoanelor juridice;
  • Oferta financiară, prezentată în MDL, cu indicarea sumei brute pentru persoane fizice și cu TVA inclus pentru persoanele juridice.
  • CV-ul persoanei fizice sau al organizației/companiei ofertantului.
  • Portofoliul lucrărilor relevante elaborate în ultimii 2 ani (minim 3 produse video) și portofoliul de clienți, cu specificarea experienței de producere a spoturilor cu mesaje sociale (prezentarea unor scrisori de recomandare va constitui un avantaj);
  • Copia certificatului de înregistrare a
  • Termenele de execuție, cu respectarea datei-limită indicate mai sus.

Oferta trebuie să fie datată, semnată și ștampilată de compania ofertantă și expediată prin e-mail la office@cnpac.md au direct la sediul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (mun. Chișinău, str. Tricolorului 37/B) până pe 23 august 2023.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail:  office@cnpac.md.