Campania #educatiaNUdoare: Încă peste 100 de elevi și studenți au fost informați despre cum pot contribui la crearea unui mediu academic sigur și prietenos

20

În cadrul campaniei de sensibilizare desfășurată între 1 și 19 noiembrie, echipa chatului 12 Plus a organizat activități de informare la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău și la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Scopul acestor sesiuni a fost de a aduce în atenția elevilor și studenților aspecte esențiale despre siguranța și respectul în mediul școlar și despre importanța unui mediu educațional prietenos și lipsit de violență.

Peste 100 de tineri au participat la aceste sesiuni, unde au primit informații despre rolul lor în menținerea unui mediu academic sigur și despre responsabilitatea colectivă pentru prevenirea situațiilor de abuz și agresiune. De asemenea, au fost încurajați să discute deschis despre provocările legate de violența în școli și au aflat despre modalitățile prin care pot sprijini colegii sau se pot apăra în cazul unor experiențe negative.

Elevii și studenții au fost informați despre opțiunile de sprijin disponibile în cazul în care se confruntă cu situații de abuz sau observă colegi care au nevoie de ajutor. Printre resursele prezentate se numără:

  • Telefonul Copilului – 116 111 – o linie telefonică gratuită și confidențială, unde tinerii pot raporta situații de abuz sau pot primi consiliere.
  • Platforma www.12plus.md – un canal online, anonim și gratuit, unde adolescenții pot comunica preocupările lor.
  • Numărul de Urgență 112 – pentru cazuri critice în care este necesară intervenția rapidă.

Despre campania națională de sensibilizare „Educația NU doare” 
Campania vizează creșterea conștientizării și prevenirea oricărei forme de violență în mediul educațional, punând accent pe rolul fundamental al școlilor ca spații sigure pentru toți copiii. Aceasta a fost dezvoltată în cadrul Școlii de vară SAFETEEN 2024, organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), la care au participat elevi și eleve din întreaga țară, inclusiv refugiați, oferindu-le oportunitatea de a participa activ la prevenirea violenței și abuzului. 

Campania națională se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul activităților este unul complex, vizând lecții deschise pentru viitorii pedagogi, evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice prin realizarea a 10 istorii de succes, inaugurarea unei expoziții fotografice, dar și distribuirea de materiale informative pentru a contribui la diseminarea mesajului și scopului campaniei. 

Activitatea este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.