Campania #educatiaNUdoare: Primul atelier de informare pentru elevi și eleve s-a desfășurat la Gimnaziul din satul Ratuș, raionul Telenești

5

Campania „#educațiaNUdoare” a ajuns la Gimnaziul din satul Ratuș, raionul Telenești, unde s-a desfățurat primul atelier de informare la care au participat 50 de elevi și eleve. Evenimentul a avut scopul de a educa tinerii despre recunoașterea și prevenirea violenței în mediul școlar, un subiect esențial pentru construirea unui climat educațional mai sigur și mai respectuos.

Atelierul a fost susținut de Svetlana Moisa, managerul chatului anonim și gratuit „12plus”, o platformă dedicată sprijinirii celor care se confruntă cu abuzuri sau agresiuni. În cadrul activității, participanții au învățat despre importanța respectului reciproc și a comunicării non-violente, dar și despre diferitele forme de violență și bullying care pot afecta atât victimele, cât și întreaga comunitate școlară.

„Este esențial ca elevii să înțeleagă cum să identifice semnele de violență și cum să reacționeze atunci când sunt martori la astfel de comportamente. De asemenea, le-am oferit informații despre resursele disponibile pentru ajutor în cazul în care se confruntă cu violență sau observă astfel de situații”, a declarat Svetlana Moisa.

Elevii au fost informați despre diferitele modalități prin care pot cere ajutor în caz de abuz sau agresiune. Printre resursele recomandate se numără:

  • Telefonul Copilului (116 111)
  • Chat-ul anonim și gratuit cu psihologul de pe platforma 12plus.md
  • În cazuri grave, apelarea serviciului de urgență 112.

„Împreună putem construi un mediu școlar mai sigur și mai prietenos, atât pentru elevi și eleve, cât și pentru cadrele didactice”, a adăugat Svetlana Moisa, subliniind importanța colaborării între școli, elevi și comunitate pentru prevenirea violenței în școli.

Această activitate face parte din campania „#educațiaNUdoare”, o inițiativă lansată de un grup de adolescenți din cadrul Școlii de Vară SAFETEEN 2024, organizată de CNPAC cu sprijinul UNHCR-Moldova.

Campania are loc între 1 și 19 noiembrie 2024 și se concentrează pe sensibilizarea elevilor și a cadrelor didactice asupra problemelor legate de violența în școli și importanța unui climat educațional prietenos și sigur pentru toți.