Ce trebuie să cunoască copilul înainte de audiere?

53

În cadrul procedurilor legale copilul primește un flux mare de informații, iar profesioniștii în acest domeniu trebuie să se asigure că acesta înțelege pe deplin ceea ce i se spune și ceea ce se întâmplă. De aceea, informațiile transmise copiilor trebuie să fie cât mai concrete, comunicate în doze mici și într-un limbaj accesibil.

Este necesar:

Să informați copilul despre necesitatea desfășurării unei audieri, dar și despre importanța/valoarea declarațiilor lui.
Să explicați pe înțelesul copilului ce reprezintă procedura de audiere în condiții speciale.
Să-i descrieți copilului spațiul de audiere, utilizând materiale ilustrative sau dacă există posibilitate, vizitați din timp, împreună cu copilul o cameră de audiere. De asemenea, este  important să precizați despre prezența mijloacelor tehnice.
Să-i spuneți despre rolul fecarui participant în cadrul procedurii de audiere și este important ca copilul să știe că învinuitul/inculpatul nu va fi prezent la audiere.
Să-l informați pe copil despre regulile de bază și modul de comportare în procesul de audiere. În acest sens, copilului i se va explica despre faptul că acesta are dreptul să solicite pauze în anumite momente, să adreseze întrebări dacă ceva nu-i este clar, să anunțe despre necesitățile și stările sale din timpul audierii.
Să-i comunicați copilului unde și când va avea loc audierea și cine îl va însoți la locul desfășurării acestei proceduri legale.

Investigarea cazurilor trebuie realizată astfel încât să fie evitată revictimizarea copiilor!