Ceea ce mi se întâmplă este violență?

169

Violenţa în familie este orice act vătămător, fizic sau emoțional, care are loc între membrii unei familii. Și copiii sau tinerii pot avea, între ei, relații marcate de violență.

Violenţa domestică poate avea loc în orice familie şi în orice casă în care există o persoană violentă. Uneori, chiar dacă violenţa nu este îndreptată asupra ta, oricum te poate afecta. Se poate întâmpla să fii în aceeaşi încăpere sau în camera vecină atunci când se întâmplă un act de violență împotriva unei/unor persoane, iar acest lucru poate fi foarte deprimant şi pentru tine.

Care sunt tipurile de abuz ce se pot întâmpla în familie?

Violenţa domestică poate fi de mai multe tipuri:

Abuzul fizic înseamnă să-i provoci unei persoane durere prin pălmuire, îmbrâncire, lovire cu mâna, piciorul sau cu alte obiecte etc.;

Abuzul emoţional are loc atunci când unei persoane i se spun lucruri care o fac să se se simtă înfricoșată, amenințată sau umilită, pentru ca, în consecință, să se simtă prost. De exemplu, să-i spui permanent cuiva că este prost, urât, etc;

Controlul comportamentului este, la fel, o formă a violenței, și are loc atunci când o persoană este împiedicată cu forța să se comporte liber. Putem vorbi de controlul comportamentului când unui bărbat/unei femei i se interzice să-și vadă rudele şi prietenii, să se angajeze la serviciu sau să folosească banii așa cum crede de cuviință.

Neglijarea necesităţilor copiilor se întâmplă atunci când copilul este lăsat fără supraveghere, nu este hrănit, spălat, protejat de către părinţi sau îngrijitori. De asemenea, copiii sunt neglijaţi atunci când părinţii nu le asigură dreptul la educaţie, dezvoltare şi asistenţă medicală.

Abuzul sexual în familie se întâmplă mai rar decât alte tipuri de abuz, dar are consecinţe mult mai grave. Presupune atingeri indecente, comportament cu caracter sexual, întreţinerea forţată a raporturilor sexuale între părinţi, dar şi orice raport sexual între părinţi şi copii, fraţi şi surori, rude maturi şi copii.

De ce persoana abuzată nu pleacă, pur şi simplu, din familie?

Mulţi oameni nu părăsesc persoana care îi face să sufere din lipsă de curaj. Multe familii trăiesc într-o atmosferă violentă luni sau chiar ani de zile. Oamenii rămân alături de partenerii violenți din mai multe motive:

  • Sunt prea speriaţi ca să plece;
  • Nu au bani sau nu au unde să se ducă;
  • Îşi fac griji pentru transferul copiilor în altă școală sau într-un loc nou;
  • Sunt atât de epuizați de tot ce se întâmplă, încât nu mai au puteri să plece.

Se întâmplă, oare, din vina mea?

Nu, nu se întâmplă din vina ta. Atât adulţii, cât şi copiii trebuie să se simtă în siguranţă în casa lor. Violenţa domestică este ceva nepermis, incorect, iar tu şi familia ta nu trebuie să o acceptaţi.

Nu este deloc uşor să vezi cum unul dintre părinţi sau îngrijitori este violent cu partenerul, cu tine, sau cum unul dintre fraţi sau surori este violent cu tine, în special, dacă îi iubeşti. Este firesc să te simți confuz şi rănit… Te va ajuta dacă, într-o astfel de situație, vei vorbi cu o persoană de încredere despre ceea ce simţi. Dacă vrei, ne poți telefona şi nouă la 022 758806 şi putem vorbi despre cum poate fi depăşită o astfel de dificultate. Dacă îţi este mai uşor să ne scrii, fă acest lucru pe Forum sau scrie-ne la adresa ajutauncopil@cnpac.org.md. Noi te putem ajuta.

Ce pot eu să fac pentru a opri violenţa în familie?

Adulţii trebuie să-şi rezolve problemele pentru ca violenţa să înceteze. Trebuie să știi că nu este responsabilitatea ta să elimini violenţa în familie. Dar e necesar ca părinţii să știe cât e de dureros pentru tine să-i auzi certându-se. Ei ar putea nici să nu-şi dea seama cât de mult te tulbură și te întristează aceste conflicte sau, poate, nici nu bănuiesc că tu ştii că asta e violenţă. Vorbeşte cu ei despre acest lucru.

Faptul că vei vorbi despre asta ar putea să ajute la stoparea violenţei în familia ta. Dacă nu poţi vorbi cu părinţii tăi, sau dacă fratele sau sora ta este violent(ă) cu tine şi părinţii nu-ţi sunt de ajutor, te poate ajuta un alt adult responsabil, de exemplu, dirigintele sau orice alt pedagog de încredere. În plus, suntem şi noi în preajma ta – ori de câte ori vei avea nevoie să vorbeşti cu cineva, telefonează-ne la 022 758806 sau scrie-ne pe Forum sau la adresa ajutauncopil@cnpac.org.md şi te vom ajuta să te descurci.

Eu întotdeauna mă cert cu prietenul/prietena mea… Oare suntem violenţi?

În orice relaţie poate să intervină certuri și acest lucru este firesc. Însă, când cearta se intensifică, iar prietenul/prietena ta începe să te înjosească sau încearcă să te oblige să faci ceva ce nu vrei să faci, atunci e vorba deja de un comportament violent. Dacă acest tratament continuă, atunci ai putea să crezi, la un moment dat, că acest lucru este firesc și că tu, de fapt, meriţi o astfel de atitudine şi un astfel de comportament din partea lui/ei. NU! Tu nu trebuie să accepţi o astfel de situaţie, nu trebuie să devii victima unei persoane violent. E foarte important să înţelegi că TU NU MERIŢI să fii tratat/ă în acest mod.

Dacă cineva te loveşte, îţi produce durere, îţi spune cuvinte urâte sau încearcă să te oblige să faci ceea ce nu vrei, trebuie neapărat să discuţi despre asta cu cineva care te poate ajuta. Nimeni nu are dreptul să te supere sau să te înfricoşeze, iar într-o relaţie nimeni nu are dreptul să te bată sau să-ţi producă durere. Dacă vei dori vreodată să vorbeşti cu noi, ne poţi scrie pe Forum sau ne poţi trimite un mesaj prin poşta electronică la adresa ajutauncopil@cnpac.org.md şi vei putea să discuţi cu specialiştii noştri, psihologi sau asistenţi sociali, pentru a primi ajutorul necesar.

Eu sunt obligat(ă) să întreţin relaţii sexuale. Cum să procedez?

A accepta să întreţii relaţii sexuale cu o persoană este o decizie foarte serioasă. Dacă nu te simţi confortabil sau pregătit(ă) pentru a avea relaţii sexuale, atunci nu trebuie să te simţi obligat(ă) să faci acest lucru. Prietenul sau prietena ta trebuie să aibă grijă de tine în aşa fel, încât să nu te preseze sau să te oblige să faci ceva ce nu-ţi place. Nu uita că în ţara noastră, tinerii se pot angaja în relaţii sexuale doar începând cu vârsta de 16 ani. Orice contact sexual cu o persoană mai mică de 16 ani este considerat infracţiune şi se penalizează dur conform legislaţiei penale.

Unele persoane pot să facă presiune mari asupra ta pentru a te determina să întreţii relaţii sexuale şi ar putea să încerce să te convingă că toţi ceilalţi fac asta şi discută despre asta. În nici un caz nu acesta trebuie să fie motivul pentru care să începi o relaţie sexuală cu o persoană – tu poţi să faci asta numai dacă îţi dorești acest lucru şi numai dacă ai peste 16 ani.

Dacă lucrurile nu stau tocmai bine în relaţia ta şi te simţi presat(ă) să iei decizii care te stresează, nu ezita să vorbeşti despre asta cu o persoană de încredere. Despre orice aspect legat de relaţiile sexuale poţi vorbi şi cu noi la 022 758806 sau poţi să ne scrii pe Forum sau la adresa ajutauncopil@cnpac.org.md şi vei avea posibilitatea să discuţi cu specialiştii Centrului ”Amicul” (psihologi sau asistenţi sociali).

Materiale CNPAC