Pe 26 iulie, primul grup de psihologi și pedagogi din instituțiile de învătământ din 10 raioane ale țării (Dondușeni, Orhei, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Nisporeni, Hîncești, Telenești, Glodeni, Ștefan Vodă), a început instruirile în cadrul proiectului ,, Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”, implementat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC/NCCAP) în pateneriat cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite UNHCR-Moldova, în perioada mai – decembrie 2023. Unul dintre obiectivele proiectului constă în oferirea sprijinului instituțiilor de învățământ să devină medii sigure și lipsite de violență pentru toți copiii, inclusiv copiii refugiați din Ucraina.
Stagiului de formare a cadrelor didactice se desfășoară în perioada 26 iulie -25 august și vizează programele structurale CNPAC. În cadrul acestor instruiri, aproximativ 200 pedagogi și psihologi, vor fi formați pentru a livra programe de prevenire a violenței adresate copiilor și programe de educație parentală.
În total, vor fi organizate 8 sesiuni de formare, până la finalul lunii august.
Spectrul de instruiri prestat de CNPAC a fost dezvoltat în concordanță cu necesitățile sistemului protecției copilului.
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) este o organizație nonguvernamentală cu 25 ani experiență, care are misiunea de a contribui la diminuarea incidenței și a consecințelor violenței față de copii prin activități de prevenire, pledoarie, dezvoltare de capacități și servicii specializate.