Certurile dintre părinţi influențează negativ copiii şi îi marchează pe viaţă

4033

Certurile constante dintre părinţi au efecte negative asupra copiilor, chiar dacă adulții nu dau importanţă acestui fapt. Mai mult, certurile pot dezvolta diverse boli şi influenţa negativ caracterul copilului chiar şi la maturitate.

Certurile frecvente între părinți creează o situație traumatizantă pentru copil, din motiv că nivelul tensiunii emoționale în familie creşte. Dacă o astfel de stare persistă în familie, la copil crește anxietatea, tensiunea emoțională internă, iar ca rezultat copilul devine instabil emoțional, neîncrezător și se confruntă cu un număr mare de frici. Acest lucru influențează negativ dezvoltarea personalității copilului.

De cele mai multe ori, când părinții sunt certați, fie atrag foarte puțină atenție copilului, fie folosesc copilul pentru a se influența reciproc. Astfel, copilului nu-i sunt satisfăcute necesitățile de siguranță, atenție și dragoste. Pentru a-și satisface necesitățile date, unii copii recurg la diverse mijloace sociale, cum ar fi strigătele, plânsul demonstrativ-isteric, agresiunea fizică față de obiecte sau oameni, fuga de acasă. Inclusiv, ar putea recurge la tentative de suicid.

Copilul preia comportamentul părinţilor

Dacă cearta este un mijloc aplicat deseori de către membrii maturi ai familiei pentru soluționarea problemelor, copilul poate înțelege că în situațiile de conflict și el trebuie să procedeze anume așa – să se certe, să nu-l asculte pe celălalt, să insiste că doar el are dreptate sau să aplice metode negative de influență pentru a obține ceea ce-și dorește.

Un astfel de comportament se poate înrădăcina la copil și deveni ulterior modul constant în care acesta răspunde în situațiile de conflict care apar acum în cadrul comunicării cu colegii și maturii, iar la vârsta adultă – cu familia, cu soțul/soția și copiii.

Copiii se pot îmbolnăvi ca urmare a certurilor părinţilor

Certurile constante între cele mai apropiate persoane îi pot provoca copilului anumite boli, din motiv că toate resursele organismului sunt utilizate pentru a face față disconfortului emoțional, anxietății, fricilor.

Ca urmare, copiii s-ar putea confrunta cu:

– tensiune emoțională puternică;

– dereglare a funcționării organelor interne;

– scădere a imunităţii;

Cum ar trebui să procedeze părinţii în situații de conflict

Conflictele sunt posibile şi firești în orice relație. Întotdeauna există probabilitatea confruntării pozițiilor, principiilor, punctelor de vedere cu privire la unele lucruri. Astfel de situații ar putea fi benefice pentru familie și copil, dacă părinții ar învăța să rezolve constructiv asemenea situații.

 

Astfel, pentru a evita situaţiile de acest fel, părinţii trebuie să acţioneze în felul următor:

– să-și asculte reciproc opiniile/pozițiile;

– să-și comunice punctul de vedere fără învinuiri sau pretenții;

– să-și controleze emoțiile;

– să ajungă la un compromis sau să identifice modalități de a soluționa în comun problema;

Dacă părinții vor avea o astfel de abordare, și copilul va învăța să fie eficient în situațiile de conflict atât cu părinții, cât și cu alte persoane.

 

Sursa:suntparinte.md