CNPAC continuă instruirile în cadrul programului parental “Fără palme și abuz”

137

768 de îngrijitori ai copiilor refugiati au fost instruiți, în perioada iulie-decembrie 2022, în cadrul programului de educatie parentală „Fără palme și abuz”, prin intermediul Serviciului mobil de asistență psiho-socială a refugiaților din Ucraina “PIDTRIMKA”. Beneficiarii au fost invățați cum să educe cu dragoste și respect copiii, cum să traseze reguli în educație și ce strategii să adopte pentru o bună relaționare cu copilul.

Participarea în cadrul acestor instruiri permite părinților să dezvolte capacitatea de a-și identifica și controla propriile emoții, de a dobândiți noi abilități în creșterea copiilor, care vor contribui la disciplinarea acestora fără utilizarea metodelor violente de educatie, totodată, părinții învață și aplică noi metode eficiente de educație fără violență și pedepse corporale.

Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii (CNPAC) continuă instruirile și în anul 2023, în acest context a desfășurat în perioada 6-7 februarie curent, un curs de formare pentru 17 specialiști ai echipelor mobile “PIDTRIMKA” din regiunile de Centru, Nord și Sud ale țării. Aceștia urmează să desfășoare pe parcursul anului întâlniri cu părinții și alți îngrijitori ai copiilor, cu vârste cuprinse între 0-9 ani ani, pentru a le oferi instruiri în cadrul programului de educatie parentală “Fără palme și abuz”.

Potrivit formatorului cursului, Victoria Adăscălița, prin intermediul acestor instruiri este promovat activ dreptul copiilor la o educație sănătoasă, minimalizând astfel cazurile de violență asupra copiilor și pedepsele corporale în procesul de educație.

“Ne dorim să disiminăm cât mai activ modalitățile de educație sănătoasă prin intermediul programului de parenting “Fără palme” și să facem părinții să înțeleagă ce simte propriul copil, care sunt cauzele comportamentului nedorit al copiilor și cum pot schimba acest comportament fără să apeleze la modalități abusive de educație. Susținem participarea activă a părinților în programele de parenting inițiate de CNPAC și îi încurajăm să se înscrie la instruirile din cadrul programului “Fără palme”, apelând la cel mai apropiat centru de plasament din regiunea în care se află”, a menționat formatoarea cursului, Victoria Adăscăliță.

Părinții și îngrijitorii vor fi învățați să identifice sentimentele pe care le simte copilul în momentul în care este certat sau pedepsit ce anume îi lipsește din partea părintelui în acel moment și, totodată, vor fi familiarizați cu acele metode și strategii prin intermediul cărora pot iniția o bună relaționare cu copilul, fără utilizarea metodelor violente de educare.

Programul de educație parentală “Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil” este realizat și desfășurat de către CNPAC din anul 2012.

Protejați-vă copiii de orice formă de violență tratându-i cu demnitate și respect!