CNPAC continuă să militeze pentru o justiție prietenoasă minorilor: Încă 12 intervievatori pentru audierea copiilor victime/martori ai infracțiunilor și-au primit certificatele

24

Astăzi, 1 octombrie 2024, încă 12 profesioniști cu pregătire în domeniul psihologic și juridic au primit certificatele care atestă participarea la Programul de formare a intervievatorilor pentru audierea copiilor victime și martori ai infracțiunilor, desfășurat în perioada martie-august 2024.

Ceremonia de înmânare a certificatelor a avut loc în cadrul unui atelier de lucru organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), găzduit de Ministerul Justiției al Republicii Moldova. La eveniment au participat intervievatorii certificați și mai mulți specialiști din domeniu, inclusiv Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției, Adrian Cerbu, directorul interimar al Institutului Național al Justiției (INJ), și Ilija Talev, reprezentant adjunct de țară al UNICEF în Republica Moldova.

După ceremonia de certificare, participanții au discutat despre necesitatea reglementării statutului intervievatorilor, concluzionând că este esențial pentru asigurarea calității și continuității acestui serviciu crucial. Toți cei prezenți au subliniat importanța implicării specialiștilor bine pregătiți în audierea copiilor victime sau martori, subliniind că de calitatea acestor interviuri depinde atât acuratețea informațiilor obținute, cât și prevenirea revictimizării minorilor.

Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC:
„Sunt încântată să evidențiez că în această promoție de intervievatori avem și specialiști din stânga Nistrului, ceea ce arată că practicile bune se uniformizează pe întreg teritoriul țării. Am ajuns la un punct în care putem spune că, în Republica Moldova, oferim copiilor victime și martori asistență integrată, asigurând nu doar actul justiției, ci și bunăstarea și intervenția ulterioară în viața acestora.”

Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției:
„Rolul intervievatorului este extrem de important în audierea copiilor victime și martori, în special pentru a reduce riscul revictimizării. Abilitățile acestora contribuie în mod obiectiv la aflarea adevărului, permițând profesioniștilor să stabilească cu siguranță circumstanțele infracțiunilor.”

Adrian Cerbu, director interimar INJ:
Institutul continuă fie o platformă pentru toate profesiile juridice, de aceea consider aportul intervievatorului în procesul de audiere are o pondere semnificativă în asigurarea unei justiții prietenoase copiilor. 

Ilija Talev, reprezentant adjunct UNICEF Moldova, a adăugat:
Vreau aduc sincere felicitări noii promoții de intervievatori și menționez noi, la Unicef, considerăm statutul intervievatorului este indespensabil pentru a respecta drepturile copiilor și a le asigura accesul la o justiție prietenoasă”. 

Atelierul de lucru s-a încheiat cu un angajament ferm din partea tuturor participanților de a readuce pe agenda autorităților necesitatea reglementării statutului intervievatorilor.

Conform Codului de Procedură Penală, intervievatorul este responsabil de facilitarea audierii minorilor victime sau martori, adaptând procedura la nevoile specifice ale copiilor și asigurând respectarea interesului superior al acestora.

În prezent, Republica Moldova dispune de 28 de intervievatori certificați care au urmat programul de formare livrat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.