În perioada 29 februarie – 30 aprilie 2024, Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii (CNPAC) va organiza cinci vizite de studiu în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord pentru profesioniști și factori de decizie din nouă unități teritorial administrative din zona de sud a Republicii Moldova.
În cadrul acestor vizite de studiu, procurori, judecători, experți medico-legali, specialiști în protecția copilului, reprezentanți ai structurilor teritoriale de educație și ale structurilor de asistență socială din Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Cahul, Leova, Cimişlia, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia se vor familiariza, timp de 2 zile, cu principiile și conceptul de activitate a serviciului de tip Barnahus, precum și standardele minime de calitate ale acestuia, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 708/2019.
Prima zi de vizită include un tur ghidat al Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord și discuții cu personalul, oferindu-le participanților o perspectivă detaliată asupra modului în care se desfășoară activitățile și permițând cunoașterea experiențelor acestora în domeniul asistenței copiilor victime/martori ai infracțiunilor.
A doua zi a vizitei de studiu membrii delegațiilor vor beneficia de un atelier de instruire, acoperind principiile și conceptul de activitate al Centrului, precum și prezentarea detaliată a standardelor minime de calitate privind prestarea serviciului Barnahus.
Această inițiativă se înscrie în contextul sensibilizării factorilor de decizie cu privire la necesitatea și utilitatea dezvoltării acestui tip de serviciu pe întreg teritoriul țării noastre. Scopul nostru este de a contribui la o mai bună înțelegere a nevoilor și drepturilor copiilor victime/martori ai infracțiunilor, oferind totodată un exemplu de bune practici pentru implementarea serviciului cu specializare înaltă, printru o -o abordare integrată și prin colaborare intersectorială.
Activitatea este desfășurată în cadrul Proiectului “Servicii mai bune pentru copii în contact cu sistemul de justiție, părinți și adolescenți”, proiect implementat de CNPAC în parteneriat cu UNICEF, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.
Pentru informații suplimentare:
Carolina Bagrin,
Coordonatoare program justiție prietenoasă copilului
tel: 079356461
email: cbagrin@cnpac.md