În perioada noiembrie-decembrie 2012, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii organizează 4 ateliere practice privind dezvoltarea şi consolidarea capacităţiilor psihologilor care activează în cadrul instituţiilor responsabile de protecţia copilului.
Scopul acestor ateliere este dezvoltarea competenţelor specialiştilor, realizarea schimbului de experienţă în domeniul evaluării cazurilor suspecte de abuz faţă de copii şi asistenţei psihologice primare a copiilor în situaţie de risc/membrilor familiilor acestora.
Pe data de 9 noiembrie 2012 a avut loc primul atelier „Evaluarea cazurilor suspecte de abuz faţă de copii”, care a fost susţinut de Viorica Adăscăliţă, psiholog CNPAC. La activitate au participat 11 psihologi care activează în cadrul Direcţiilor pentru Protecţia Drepturilor Copilului din sectoarele mun. Chişinău, dar şi din cadrul Centrelor de plasament temporar pentru copiii aflaţi în dificultate „Casa Gavroche”, „Casa Familia”, „Începutul Vieţii” şi „Mama Margherita”, Centrului de zi „Speranţa” din or. Leova.
În cadrul atelierului au fost prezentate metode/tehnici specifice de evaluare a cazurilor suspecte de abuz faţă de copii şi repere pentru elaborarea rapoartelor de evaluare psihologică a copiilor. În acelaşi timp, psihologii au avut oportunitatea să facă schimb de experienţă cu colegii privind practicile aplicate până în prezent.
Participanţii au menţionat importanţa acestor atelierei, faptul că vor prelua şi vor utiliza practicile bune ale CNPAC în cadrul evaluării cazurilor suspecte de abuz identificate/referite către instituţia în care activează.
Atelierele sunt organizate în cadrul proiectului „Copilărie fără violenţă – spre un sistem mai bun de protecţie în Europa de Est”, cu suportul Fundaţiei „Nobody’s Children” şi Fundaţiei OAK.