CNPAC a desfășurat sesiuni de informare pentru specialiștii din 12 raioane, care lucrează cu și pentru copii

47

În perioada 1-15 noiembrie, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în calitate de prestator de serviciu privind asigurarea funcționalității Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord (serviciu de tip Barnahus), a desfășurat un ciclu de sesiuni de informare în toate cele 12 unități administrativ-teritoriale pe care Centrul le deservește: Briceni, Ocnița, Soroca, Dondușeni, Edineț, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Fălești, Sîngerei, Florești și municipiul Bălți.

La aceste sesiuni, au participat profesioniști din diverse domenii care lucrează cu și pentru copii în cadrul serviciului Barnahus, inclusiv angajați ai poliției (ofițeri de sector, angajați ai echipajelor de poliție de reacționare operativă, ofițeri de urmărire penală), procurori, judecători (în special, judecători de instrucție), experți medico-legali și specialiști în protecția copiilor din structurile teritoriale de asistență socială.

Aceste sesiuni au fost organizate cu scopul de a reaminti tuturor profesioniștilor despre tipurile de asistență care pot fi acordate copilului victimă/martor al infracțiunilor în cadrul Centrului de tip Barnahus și de a pune în discuție provocările constatate urmare a unui an și 10 luni de cooperare în contextul acordării asistenței integrate și multidisciplinare a 256 copii victime/martori ai infracțiunilor.

Așadar, mesajul acestei campanii se adresează profesioniștilor din domeniile menționate mai sus, îndemnându-i să asigure copiilor o justiție prietenoasă, referindu-i către Centrul Barnahus cât mai rapid posibil. 

Sesiunile de informare au fost organizate de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii și fac parte din activitățile proiectului „Răspunsul multidisciplinar la cazurile de violență față de copii”, proiect finanțat de World Childhood Foundation.

Barnahus este un serviciu de specializare înaltă, creat pentru asigurarea unui răspuns prompt, profesionist și eficient în colectarea probelor în cauzele penale, prevenind, în același timp, revictimizarea copiilor.

Serviciul de tip Barnahus a fost dezvoltat în Republica Moldova la inițiativa CNPAC (în prezent, prestator acreditat de serviciu de tip Barnahus) în parteneriat cu MMPS, cu sprijinul financiar al mai multor parteneri de dezvoltare.