Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a găzduit astăzi vizita reprezentantei de Țară UNICEF Moldova, Maha Damaj.
În cadrul vizitei, aceasta a făcut cunoștință cu procedura de desfășurare a audierilor în condiții speciale a copiilor victime și martori ai infracțiunilor în cadrul Centrului. De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea serviciului de tip Barnahus în Republica Moldova, dar și despre perspectivele dezvoltării unui nou serviciu de reabilitare psihologică a copiilor victime ai abuzului, care va fi pilotat de CNPAC începând cu luna ianuarie 2022.
Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, a prezentat mai multe practici și inițiative de succes dezvoltate de CNPAC de-a lungul anilor, inclusiv cu susținerea financiară a Oficiului UNICEF Moldova:
• dotarea spațiilor de audiere din incinta CNPAC cu echipament specializat;
• instruirea unui grup de intervievatori în anul 2015, care realizează astăzi circa 1/3 din toate audierile pe țară;
• elaborarea, pilotarea și promovarea Mecanismului Intersectorial de Cooperare (MIC), pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, aprobat prin HG nr 270 din 2014.
• dezvoltarea și livrarea unor programe complexe de prevenire a abuzului față de copii, destinate profesioniștilor responsabili de protecția copiilor
• dezvoltarea abilităților parentale, prin intermediul programului CONECT. Adolescența pe înțelesul părinților.
La moment, CNPAC implementează două proiecte cu suportul UNICEF: „Creșterea rezilienței comunitare în abordarea violenței față de copii” și „Consolidarea Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime și martori ai infracțiunilor Nord – Servicii sociale integrate „sub un singur acoperiș”.