CNPAC a instruit șefii Secțiilor securitate publică și urmărire penală din 12 Inspectorate de Poliție din zona de Nord în vederea asigurării justiției prietenoase copilului victimă/martor al infracțiunilor.
La 7 decembrie curent, la Bălți, 24 de angajați în cadrul Secțiilor securitate publică și urmărire penală din 12 Inspectorate de Poliție din zona Nord au participat la Atelierul de instruire ‘Asigurarea justiției prietenoase copilului victimă/martor al infracțiunilor’.
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii a realizat Atelierul cu scopul de a consolida capacitățile profesioniștilor din zona de Nord pentru asigurarea unui răspuns prompt, profesionist și eficient copiilor victime/martori ai infracțiunilor în procesul de colectare a probelor.
Carolina BAGRIN, manageră a Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord, a prezentat participanților Serviciul de tip Barnahus și specificul activității acestuia.
Managera Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord a menționat că „desfășurarea acestor ateliere tematice sunt o oportunitate pentru a discuta cu profesioniștii din domeniu despre bunele practici de cooperare cu angajații Centrului în interesul superior al copilului”.
Formatoarea Diana ȚEBERNEAC, managera Centrului de asistență psihosocială a copilului “Amicul”, a explicat în cadrul Atelierului care sunt particularitățile de comunicare cu copii victime/martori ai infracțiunilor, ce este și cum se realizează interviul de protecție, dar și rolul, atribuțiile angajaților poliției la identificarea și examinarea cazurilor suspecte de violență, neglijare, exploatare și trafic al copiilor.
Grigore MOGA, Formator al Direcției dezvoltare personală a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, Comisar-șef a vorbit participanților despre parcursul copilului victimă/martor al infracțiunilor prin sistemul de justiție penală (activități de constatare a infracțiunii, urmărirea penală).
„În contextul deschiderii primului Centru de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, subiectele abordate în cadrul acestui atelier sunt extrem de importante pentru a abilita angajații Poliției să-și realizeze atribuțiile, ținând cont de interesul superior al copilului”, a menționat Grigore Moga.
La finalul activității a fost reiterată importanța conlucrării angajaților poliției cu Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor pe parcursul asistenței oferite copiilor.
Această activitate a fost organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) cu suportul fundației World Childhood Foundation oferit prin intermediul proiectului „Răspunsul multidisciplinar la cazurile de violență față de copii”.