Broşura “Munca în adolescenţă. Ce trebuie să cunoască profesioniştii” este o publicaţie recent elaborată de CNPAC cu scopul de a le oferi profesioniştilor în domeniu un instrument de ghidare şi informare a copiilor porniţi să efectueze diferite munci, dar, totodată, să prevină implicarea acestora în munci grele şi periculoase.
Conform unui sondaj realizat pe site-ul www.cnpac.org.mdprivind implicarea copiilor în munci agricole, 58,3% dintre respondenţii la categoria profesionişti şi părinţi consideră că aceştia pot face munci uşoare care să nu le afecteze sănătatea şi procesul şcolar, 24,1% sunt de părere că copii pot să-şi ajute părinţii, dar să nu muncească la patroni, iar 11,1% cred că copiii nu trebuie să muncească, dar să se bucure de copilărie.
În broşură sunt expuse studii de caz, în baza cărora se pot depista factorii ce determină fenomenul muncii copilului, iar fiecare caz este însoţit de o grilă de analiză care prezintă consecinţele exercitării diferitor munci asupra sănătăţii fizice şi psihice a copilului.
Publicaţia este destinată pedagogilor, psihologilor, inspectorilor muncii, patronilor de întreprinderi, reprezentanţilor administraţiei publice, dar şi altor specialişti în domeniu.
Varianta electronică o găsiţi aici.
Broşura „Munca în adolescenţă” adresată profesioniştilor este elaborată în cadrul proiectului „Liber, puternic şi protejat – spre un sistem mai bun de protecţie a copilului în Moldova”, implementat în parteneriat cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului şi suportul fi nanciar al Fundaţiei OAK şi UNICEF Moldova.