CNPAC s-a alăturat Campaniei „19 zile de activism pentru prevenirea violenței și abuzului asupra copiilor”

211

În Moldova, anual circa 10.000 de copii sunt victime ale abuzului și exploatării, conform statisticilor oficiale. Mai mult, potrivit „Studiului privind violența împotriva copiilor și tinerilor” (VACS) din 2019, circa 14% de fete și 5% de băieți au fost supuși violenței sexuale până la vârsta de 18 ani.

Totodată, majoritatea dintre copiii victime nu au acces la servicii specializate de reabilitare psihosocială. Studiu VACS arată că doar 4% fete și 1% băieții cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, care au fost supuși violenței sexual, au primit serviciile necesare. Iar de cele mai multe ori, acești copii primesc servicii în cadrul organizațiilor nonguvernamentale. 

Despre fenomenul abuzului, consecințele acestuia asupra copiilor victime și martori, serviciile create pentru acești copii, vom vorbi în următoarele săptămâni, în contextul Campaniei „19 zile de activism pentru prevenirea violenței și abuzului asupra copiilor”, care a demarat pe 1 noiembrie, la nivel global. 

Sloganul campaniei din acest an este „Stopați abuzul, exploatarea, traficul și toate formele de violență și tortură asupra copiilor”. 

Echipa CNPAC s-a alăturat acestei Campanii, cu scopul de a sensibiliza societatea despre fenomenul violenței în Republica Moldova. 

În perioada 1-19 noiembrie, vom publica date statistice și informații relevante despre fenomenul violenței asupra copiilor în Republica Moldova. Vor fi organizate mai multe activități pentru specialiștii responsabili de protecția copilului, printre care organizarea instruirii pentru inspectorii de poliție, dar și distribuirea în rândul elevilor a unui pliant despre violență și cum poate fi stopată. 

De asemenea, în apropierea zilei de 18 noiembrie, când la nivel european se marcheazăZiua Europeană privind Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și a Abuzului Sexual”, vor organiza mai multe activități în cadrul Centrului Regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord, serviciu de tip Barnahus. 

Mai multe informații despre Campania „19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței sexuale”, găsiți pe site-ul oficial a acesteia – https://www.woman.ch/

****
Fiecare cetățean indiferent de statut și poziție socială, are responsabilitatea să intervină în orice caz de abuz or potențial abuz, pentru a ajuta acest copil.  

  • Să apeleze Serviciul național unic pentru apeluri de urgență 112 (24/24); 
  • Să sune la Telefonul copilului 116111 (24/24); 
  •  Să apeleze Centrul Național de Prevenire a Abuzului faţă de Copii la numărul de telefon 078000480;
  • Să scrie un mesaj electronic la office@cnpac.md sau info@12plus.md;

#cnpac #campanie #19zile #prevenire #violenta #abuz #copii #stopatiabuzul