CNPAC va presta serviciul de tip Barnahus și în anul 2023

78

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a semnat la data de 23 ianuarie curent, cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale contractul privind achiziționarea serviciilor de asigurare a funcționalității Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord de tip Barnahus, pentru perioada ianuarie – iunie a anului 2023.

Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord, și-a început activitatea în februarie 2022 și deservește următoarele unități administrativ-teritoriale: Briceni, Ocniţa, Soroca, Donduşeni, Edineţ, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Sîngerei, Floreşti şi mun. Bălți.

Specialiștii din cadrul Serviciului lucrează în echipă cu polițiști, procurori, judecători, asistenți sociali, psihologi, medici, avocați pentru a facilita procesul de colectare a probelor concludente și utile în cadrul procesului penal, fără a expune copii victime sau martori ai violenței la situații de retraumatizare prin:

  • audiere în condiții speciale;
  • examinare medicală și medico-legală;
  • asistență psihologică în criză;
  • evaluare psihologică;
  • asistență juridică;
  • asistență pentru asigurarea protecției copilului în situație de risc.

În primul an de activitate în cadrul Centrului au fost asistați 78 de copii. Din numărul total de copii asistați de serviciul de tip Barnahus, în 2022, 74% sunt fete iar 26% băieți. 54 % fiind din mediul rural și 46% din mediul urban. Cei mai mulți copii au fost asistați pe infracțiunile cu caracter sexual circa 65%, urmat de infracțiunile de violență în familie 23%, 4% trafic și 8% constituind alte tipuri de infracțiuni. Cel mai solicitat tip de asistență în 2022 a fost organizarea audierii în condiții speciale, 55% din totalul demersurilor înaintate, urmat de evaluarea psihologică aproximativ 35%.

De serviciul de tip Barnahus, în anul 2022 au beneficiat de asistență specializată inclusiv copiilor refugiați din Ucraina.

În 2023 se estimează o creștere a beneficiarilor din cauza modificărilor la art. 109 și 1101 din Codul de procedură penală prin care s-a reglementat că copii victime/martori pe infracțiunile cu caracter sexual, violență în familie și trafic de copii și pe alte cazuri când interesele copilului sau a justiției o cer vor fi audiați în condiții speciale indiferent de vârstă, iar pe celelalte tipuri de infracțiuni până la vârsta de 14 ani.

Serviciul de tip Barnahus a fost creat prin Hotărârea de Guvern nr. 708 din 2019, ca un serviciu social de specializare înaltă, fără cazare, care oferă copiilor asistență integrată (din domeniul social, juridic și medical) prin intermediul centrelor regionale Nord, Sud și Centru.