La începutul lunii mai, în raioanele Cahul și Ungheni a avut loc conferința de totalizare a Proiectului „Creșterea rezilienței comunitare în abordarea violenței față de copii”, implementat de către CNPAC în perioada decembrie 2020 – martie 2022. Evenimentul a întrunit experți, practicieni, reprezentanți ai autorităților și parteneri de implementare, care au împărtășit bune practici și rezultatele obținute în cele 21 de localități din Cahul și Ungheni, ca urmare a implementării a proiectului.
Astfel, pe parcursul proiectului, CNPAC a reușit să dezvolte capacitățile instituțiilor de învățământ din Cahul și Ungheni în implementarea Politicii de Protecție a Copilului și modelarea programelor de prevenire a violenței împotriva copiilor, să consolideze capacitățile psihologilor școlari și ale psihologilor din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică în ceea ce privește acordarea de sprijin copiilor victime ale violenței, inclusiv violenței sexuale și să îmbunătățească competențele/abilitățile parentale prin implementarea programelor pozitive de parenting pentru părinții de copii și adolescenți.
”Proiectul ne-a permis nouă ca și organizație să împărtășim cele mai bune practici și experiența pe care am acumulat-o în domeniul prevenirii abuzului asupra copilului și a violenței în bază de gen. Prin dezvoltarea de capacități a instituțiilor de învățământ, a copiilor, a părinților, am contribuit la diminuarea fenomenului de violență și la prevenirea acestuia’’, a declarat președinta CNPAC, Daniela SÎMBOTEANU.
Prezenți la eveniment, partenerii de implementare a proiectului au menționat despre faptul că CNPAC a reușit să creeze un sistem de protecție veritabil în cele două raioane.
„Acest proiect este unul cheie, deoarece a vizat părinții, școlile, adolescenții și copiii care au devenit adevărați parteneri în prevenirea și răspunsul la violența împotriva copiilor. Un sistem de protecție veritabil pentru copii există numai atunci când toate componentele lui lucrează împreună. Este important să fie îmbunătățite toate segmentele sistemului în: educație, sănătate, organele de drept, serviciile sociale în componența sistemului de protecție a copilului. Experiența proiectului a fost una remarcabilă și bunele practici implementate și documentate pot servi drept model de inspirație pentru celelalte raioane din Republica Moldova. Astfel, vom reuși să avem cu adevărat o țară în care violența împotriva copiilor este, practic, eradiată’’, a menționat Maha DAMAJ, Reprezentantă de țară UNICEF Moldova.
Pe parcursul proiectului, în raionul Cahul, 10 instituții de învățământ au elaborat și implementat câte o Politică de Protecția a Copilului, la elaborarea cărora au participat 1417 elevi, 1013 părinți și 217 profesioniști. Totodată, 413 părinți și îngrijitori de adolescenți au fost instruiți în cadrul Programului CONECT. Adolescența pe înțelesul părinților; 399 părinți și îngrijitori de preșcolari, din cadrul a 30 de grădinițe, au participat la Programul parental Fără Palme și Abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil de 2-7 ani; 418 elevi au beneficiat de activități de informare și educare cu privire la pericolul traficului de ființe umane, dar și a abuzului și exploatării sexuale, în cadrul Programului 12 PLUS; circa 500 de profesioniști au participat la opt ateliere de instruire despre protecția copiilor; iar 16 psihologi școlari și din cadrul Serviciului de Asistență Psihopedagogică au participat la Programul de instruire elaborat de CNPAC „Răspunsul serviciului psihologic la cazurile de violență asupra copiilor”.
*Conferința de totalizare a Proiectului, în raionul Cahul
În același timp, în raionul Ungheni, 11 instituții de învățământ au elaborat și implementat câte o Politică de Protecția a Copilului, la elaborarea acestora au participat 1901 elevi, 1441 părinți și 296 profesioniști; 440 părinți și îngrijitori de adolescenți au fost instruiți în cadrul Programului CONECT. Adolescența pe înțelesul părinților; 381 părinți și îngrijitori de preșcolari, din cadrul a 30 de grădinițe, au participat la Programul parental Fără Palme și Abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil de 2-7 ani; 698 adolescenți au beneficiat de activități de informare și educare cu privire la pericolul traficului de ființe umane, dar și a abuzului și exploatării sexuale, în cadrul Programului 12 PLUS; circa 500 de profesioniști au participat la opt ateliere de instruire despre protecția copiilor; iar 12 psihologi școlari și din cadrul Serviciului de Asistență Psihopedagogică au participat la Programul de instruire elaborat de CNPAC „Răspunsul serviciului psihologic la cazurile de violență asupra copiilor”.
*Conferința de totalizare a Proiectului, în raionul Ungheni
Mai multe detalii despre rezultatele proiectului, vedeți în infograficele de mai jos.
Beneficiarii proiectului, șefii de direcție, cadrele didactice și non-didactice, elevii și părinții s-au arătat încântați de desfășurarea proiectului și de implicarea în cadrul activităților.
„Sunt sigură că, copiii care au beneficiat de acest proiect, dar și celelalte categorii beneficiare, au devenit astfel, mai rezilienți față de abuz”, s-a expus șefa Direcției Educație Ungheni, Iulia Pancu.
„Vreau să mulțumesc finanțatorilor că au selectat raionul nostru pentru implementarea acestui proiect. Un proiect benefic și foarte util’’, a concluzionat Valeriu Baban, șeful Direcției Generale Învățământ Cahul.
Proiectul a fost implementat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.