Conferința Națională ,,Realizarea dreptului la protecție a copiilor victime sau martori ai violenței și accesul la servicii specializate”

136

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a desfășurat, la 15 iunie curent, conferința națională „Realizarea dreptului la protecție a copiilor victime sau martori ai violenței și accesul la servicii specializate”, cu scopul de a reuni, pe de o parte, specialiști din diferite domenii, pentru a face un schimb de opinii și constatări privind accesul copiilor victime/martori ai violenței la servicii specializate, iar pe de altă parte, de a oferi posibilitate copiilor de a-și expune propriile viziuni și opinii privind subiectul menționat.

În cadrul conferinței, a participat Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, Ministra Justiției, Veronica Mihailov, Secretarul de Stat al MMPS, Vasile Cușca, reprezentanta UNICEF Moldova, Flore Rossi, Ombudsmanul pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, reprezentanți ai instituțiilor de profil, ONG-urilor locale, Inspectoratelor de Poliție raionale și un grup consultativ de copii.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de salut din partea Președintei CNPAC, Daniela Sîmboteanu, care a menționat importanța respectării drepturilor copiilor din Republica Moldova la o justiție prietenoasă. Conferința de astăzi vine să ne ofere o platformă de discuții productive în domeniul protecției copilului și, în special, garantarea interesului superior al copilului în procesul asigurare a unui mediu sigur de creștere și dezvoltare pentru copii”.

Prezent la eveniment, Secretarul de Stat al MMPS, Vasile Cușcă a specificat importanța cooperării diferitor instituții de profil din țara noastră pentru asigurarea accesului copiilor martori/victime ale violenței și familiile acestora la servicii de sprijin. Vom continua cooperarea intersectorială pentru a oferi servicii de protecție copiilor în situații de risc. În acest sens, este planificată crearea a două centre de tip Barnahus, în zona de Sud și Centru a țării, după modelul centrului din zona de Nord, care este un exemplu și un model cu standarde internaționale în oferirea asistenței integrate sub același acoperiș copiilor victime ale infracțiunilor, a menționat Secretarul de Stat al MMPS, Vasile Cușca.

În cadrul conferinței, Ministra Justiției, Veronica Mihailov a vorbit despre prioritățile autorităților naționale pentru realizarea deplină a dreptului la protecție și acces la servicii specializate, menționând că activitatea ministerului, pe domeniul de adoptare a politicilor și legilor de apărare a copilului, este bazată, în primul rând, pe interesul superior al copilului.

Reprezentanta UNICEF Moldova, Flore Rossi, a accentuat, în cadrul panelului de deschidere, că serviciile de tip Barnahus sunt foarte importante în procesul de asigurare a unei justiții prietenoase copiilor și că acest model trebuie extins în Republica Moldova.

Subiectul conferinței Realizarea dreptului la protecție a copiilor victime sau martori ai violenței și accesul la servicii specializate” a fost discutat în trei paneluri paralele, unul dintre acestea fiind realizat cu participarea directă copiilor.

Grupul consultativ de copii a abordat accesul copiilor la o justiție prietenoasă și realizarea dreptului la protecție și servicii specializate, prezentând, ulterior, concluziile discuțiilor de panel, exprimându-și percepția lor despre fenomenul violenței, consecințele acestuia și măsurile necesare pentru protecția copiilor în asemenea situații.

Printre principalele probleme idetificate de către specialiști în cadrul discuțiilor au fost: referirea tardivă a copiilor către servicii, specialiști instruiți insuficient, continuarea practicilor negative de audiere a copiilor victime în medii neprietenoase, lipsa standardelor minime de calitate pentru camerele de audiere și insuficența serviciilor sociale de protecție a copiilor în situații de risc.

În concluzie, s-a stabilit că, deși în Republica Moldova există modele de servicii pentru copiii victime ale abuzului și violenței, unele dintre ele fiind modele de succes recunoscute la nivel internațional (centrul Barnahus) totuși, accesul copiilor la aceste servicii multidisciplinare integrate și de calitate este limitat. Statul trebuie să asigure în termeni cât mai prompți dezvoltarea unui număr suficient de servicii pentru ca toți copiii să beneficieze de o abordare uniformă în acest sens.

Participanții la eveniment, au reiterat, din diferite perspective, utilitatea organizării unor astfel de platforme de discuții și dezbateri, în contextul în care sunt necesare ajustarea prevederilor legale naționale la standardele europene și internaționale de protecție a drepturilor și interesului superior al copilului și realizarea accesului copiilor la servicii care ar asigura o justitie prietenoasă și servicii de calitate pentru toți copii victime/martori ai unui abuz.