Consultarea proiectului Procedurilor Operaționale Standartizate privind protecția copilului în cadrul CPTR

49

În perioada 24-27 octombrie, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii desfășoară, în zonele de nord, centru și sud ale țării, consultarea proiectului Procedurilor Operaționale Standartizate privind protecția copilului în cadrul Centrelor de Plasament Temporar pentru Refugiați (CPTR).

În cadrul sesiunilor, participă șefi ai Direcțiilor de Asistență Socială din regiunile menționate, asistenți sociali, administratori și lucrători ai CPTR-urilor. 

La evenimentul de astăzi, desfășurat la Chișinău, a participat Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, reprezentanta UNHCR Moldova, Khaterine Lampe, consultanții CNPAC în domeniul protecției copilului, Carolina Bagrin și Tatiana Chebac și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu a menționat că: ,,Procedurile standard de protecție a copilului în cadrul CPTR-urilor reprezintă un document intern important de proceduri și instrucțiuni, care are drept scop protecția copiilor prin prevenirea riscului de vătămare și abuz. Acest document facilitează inclusiv și raportarea către autoritățile competente a cazurilor suspecte sau reale de abuz și/sau exploatare”.

Consultarea proiectului reprezintă un pas semnificativ în eforturile noastre constante de a asigura un mediu sigur și protejat pentru copiii noștri. La momentul actual, în cele 58 de CPTR-uri autorizate de Agenția Națională Asistență Socială (ANAS) sunt plasați 913 copii cu vârsta de la 0 la 18 ani (datele din 23 mai 2023) ceea ce reprezintă 37% din numărul total de refugiați cazați în CPTR-urile din țară. 

Amintim că, în perioada mai – decembrie 2023, CNPAC, în parteneriat cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), implementează proiectul Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură. În cadrul proiectului, este asigurat schimbul de experiență și practici bune între actorii implicați în asistența refugiaților, o prioritate a proiectului fiind și procedurile standard de protecție a copilului în cadrul CPTR-urilor. 

Începând cu luna februarie 2022, CNPAC, prin intermediul echipelor mobile, a oferit asistență psiho-socială copiilor refugiați din Ucraina și îngrijitorilor acestora în cadrul a 78 de CPTR-uri din 22 de raioane ale țării. În total, au fost asistați 8434 de beneficiari unici, dintre care 4235 de copii refugiați din Ucraina.