Copiii refugiați din Ucraina vor beneficia de medii școlare sigure datorită unui proiect implementat de către CNPAC

133

Reprezentanți ai 11 instituții de învățământ au semnat astăzi, 19 iunie 2023, în cadrul unui eveniment oficial, acorduri de cooperare cu Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în cadrul proiectului ,,Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare sociala sigură”.

La eveniment au participat reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova, Francesca Bonelli, Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu și secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Adriana Cazacu.

,,În multe dintre școlile pe care le reprezentați, sunt integrați copii refugiați, ceea ce înseamnă enorm de mult pentru acești copii care au pierdut totul și au venit într-o țară nouă, într-o școală nouă și care au nevoie de posibilitatea de a se integra într-o altă societate. Este important ca acești copii să beneficieze de suportul dumnevoastră în acest proces de integrare socială. Sunt convinsă că acest proiect va fi o oportunitate de a îmbunătăți unele mecanisme de integrare socială și va facilita crearea unui mediu sigur de trai și educație. Multumesc pentru ceea ce faceți în fiecare zi și pentru ajutorul oferit copiilor refugiați”, a menționat Fracesca Bonelli.

Prezentă la eveniment, Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu a vorbit despre implicarea CNPAC în asistența persoanelor refugiate, încă de la începutul războiului în țara vecină. „Pe parcursul celor 16 luni ne-am implicat foarte activ în asistența psihosocială și educațională a copiilor refugiați, oferind asistență pentru aproximativ 9000 de beneficiari unici. Ne-am focusat asistența pe crearea unui mediu sigur pentru copii, cu un accent sporit pe abordarea copiilor din perspectiva protecției lor și creării mediilor sigure pentru aceștia. De aici a apărut și necesitatea acestui proiect care presupune oferirea unei asistențe ample pentru 11 instituții de învățământ din 9 raioane ale țării, în crearea acestui spațiu protector pentru toți copiii, inclusiv pentru copiii din Ucraina”.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării al RM, Adriana Cazacu, a vorbit despre gestionarea crizei refugiaților din țara noastră și importanța parteneriatelor internaționale și naționale în vederea sporirii integrării copiilor din Ucraina și crearea unui climat confortabil pentru acești copii.

,,Aproximativ 5000 de copii au fost încadrați în instituțiile noastre de învățământ. Aproape 230 de instituții de învățământ din țară au înscriși elevi refugiați din Ucraina, iar circa 200 de instituții de educație timpurie au primit copii din familii de refugiați, mulți copii beneficiind și de activități extra curriculare. Acest lucru a fost posibil deoarece ne-am consolidat eforturile împreună în această activitate și am reușit să facem față. Proiectul care urmează a fi implementat este unul important în acest sens, deoarece își propune asigurarea unui spațiu sigur atât pentru copii din Ucraina, cât și pentru copiii noștri, contribuind astfel la gestionarea crizei refugiaților”, a adăugat Adriana Cazacu.

Despre scopul, obiectivele proiectului și programele care urmează a fi livrate în școli a vorbit Directorul de Programe din cadrul CNPAC, Iulia Ghiorghieș.

Astfel, proiectul ,,Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”, urmează a fi implementat, în perioada mai – decembrie 2023, de către CNPAC în parteneriat cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR). Acesta presupune instruirea a circa 190 de facilitatori din rândul psihologilor și pedagogilor din cadrul instituțiilor de învățământ participante la proiect, care vor livra 2 programe de prevenire a violenței adresate copiilor și 2 programe de educație parentală:

  1. Programul de dezvoltare a rezilienței ,,12 PLUS”
  2. Program de dezvoltare a rezilienței copiilor ,,SIGUR”
  3. Program de educație parentală „REGULI ȘI DISCIPLINĂ PENTRU CEI MICI”
  4. Program de educație parentală „CONECT. Adolescența pe înțelesul părinților”.

Acordurile de parteneriat, presupun sprijinirea instituțiilor de învățământ din 9 raioane ale țării (Dondușeni, Orhei, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Nisporeni, Hîncești, Telenești, Glodeni) să devină medii sigure și lipsite de violență pentru toți copiii, inclusiv pentru copiii refugiați din Ucraina, facilitând coeziunea socială și consolidarea capacităților de a monitoriza și de a răspunde la problemele de protecție și de salvgardare a tuturor copiilor din țara noastră.