Copii și adolecenți refugiați instruiți în cadrul CNPAC despre siguranța online

111

Astăzi, 7 februarie current, este marcată Ziua siguranței Online în mai multe țări ale lumii și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, în special de către copii și adolescenți. 

În acest sens, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), desfășoară în perioada 6-10 februarie, săptămâna siguranței pe internet, în cadrul căreia 40 de specialiști sunt antrenați în activități de instruire în 21 de centre de plasament amplasate în 14 raionane ale țării, pentru copiii și adolescenții refugiați dar și părinții acestora.

Aproximativ 200 de copii și adolescenți și circa 100 de părinți învață cum să fie în siguranță în perioada când online-ul a devenit cel mai important instrument de socializare și nu doar.

Printre cele mai importante aspecte discutate și explicate de către psihologi se enumără: expunerea la conţinut ilegal și/sau dăunător, victimizarea prin intimidare, hărţuire sau ameninţare, înstrăinarea sau furtul datelor cu caracter personal, trimiterea sau primirea de secvenţe video, imagini sau mesaje cu caracter sexual.

Copii și adolescenții au participat la jocuri interactive cu scop educativ și de conștientizare a importanței utilizării internetului în siguranță, fiindu-le explicată ce este securitatea online și ce consecințe poate avea utilizarea în exces a telefonului mobil, și dependența de jocurile online.

Totodată, psihologii au oferit sfaturi practice părinților prezenți la instruiri, despre folosirea în siguranță a internetului, cum să înțeleagă ma bine interesele copiilor, cât de important este să le fie alături în orice situație și care sunt riscurile expunerii online a copiilor neinformați corect. Psihologii au prezentat părinților situații desprinse din realitate despre cazurile incerte care au loc frecvent pe internet din cauza neglijenței și neinformării copiilor. Acestea pot fi accesate și pe site-ul https://12plus.md/stories/ – un site pentru adolescenți despre provocările, relațiile și întrebările tinerilor.

Instruirile au drept scop informarea și promovarea utilizării în siguranță a internetului de către copii și părinții acestora precum și modalitățile de a raporta și solicita ajutor în situații periculoase.

În acest context, CNPAC încurajează părinții să protejeze copii împotriva riscurilor în mediile online să creeze o relație strânsă, cu discuții deschise între copil și adulți, oferindu-le sfaturi și îndrumări în ceea ce privește modul de protejare online, ce comportament este adecvat față de ceilalți și ce comportament este acceptabil față de ei înșiși.

CNPAC informează adolecenții despre oportunitatea de a primi asistență psihologică sau juridică în cazurile de risc accesând site-ul https://12plus.md/ sau la adresa de email info@12plus.md sau accesând https://telefonulcopilului.md/.

Cazurile de risc pot fi raportate și telefonic apelând Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) la 022 75 88 06 sau apelând telefonul copilului 116 111.

Fă alegerea corectă! Navighează în siguranță!