Cum poți să susții copilul care depune mărturii? Recomandări pentru părinți

308

Un martor – fie că este o persoană adulă, un adolescent sau copil mic – are un rol foarte important în cadrul examinării unui proces penal.

Cu toţii suntem un pic emoţionaţi atunci când trebuie să ne prezentăm pentru a oferi mărturii, deoarece în cadrul unui proces sunt abordate probleme importante. Chiar și pentru maturi, prezența în calitate de martor în cadrul unui proces penal este o situație tensionată, însă pentru copiii victime/martori ai unor infracțiuni aceasta situație poate declanșa complicații. Aceşti copii pot avea sentimentul că au comis ceva grav şi ar putea avea nevoie de ajutor și susținere.

  • Ce trebuie să-i spun copilului pentru a-l susţine în această perioada dificilă?

În asemenea situații, trebuie să vă păstrați calmul și să-l asigurați pe copil că procedează corect dacă informează organul de urmărire penală şi instanța de judecată despre tot ce s-a întâmplat. De asemenea, spuneți-i că nu poartă nici o vină pentru ceea ce au comis alţii și că nu face nimic rău dacă spune adevărul. Mai mult ca atât, el îndeplineşte o misiune importantă şi ajută instanța de judecată să ia o decizie corectă.

  • Cum să discut cu copilul meu dacă observ că este îngrijorat de acest proces?

Dacă observați că copilul Dvs. este deprimat și îngrijorat deoarece se apropie audierea în cadrul procesului penal, atunci trebuie să discutați cu el despre acest subiect și să-l convingeți să vă spună îngrijorările sale. Ascultaţi-vă copilul cu atenţie şi cu o atitudine serioasă faţă de neliniştea lui și încercați să-i risipiți sentimentul de frică. Acordați-i mai multă atenţie şi timp, dar nu insistați. De asemenea, în perioada respectivă, încercați să nu-i modificați regimul zilei și nu planificați activităţi care ar schimba ritmul vieţii lui (călătorii, transfer la o altă şcoală etc.).

  • Când este momentul potrivit pentru ai povesti copilului despre participarea la audiere?

Despre participarea copilului la audiere și despre rolul lui în acest proces trebuie să discutați din timp. Nu trebuie să surprindeți copilul cu situaţii neaşteptate şi dificile, deoarece acestea ar putea să-i intensifice starea de stres. Dvs. şi copilul, în egală măsură, vă veţi simţi mai în siguranţă, dacă veţi şti la ce să vă aşteptaţi atât înainte de audiere sau şedinţa de judecată, cât şi pe parcursul acesteia. Copilul va putea să discute cu Dvs. despre neliniștile lui, să vă adreseze întrebări care îl preocupă. Cu câteva zile înainte de audiere puteți solicita informații de la procuror dacă aveți anumite neclarități. De asemenea, împreună cu procurorul puteți merge la judecătorie sau în camera de audiere pentru copii şi, totodată, vă puteţi întâlni şi cu intervievatorul.

Dacă copilul Dvs. a fost victimă sau martor al violenței, vă puteţi adresa la Inspectoratul de poliţie, Procuratură sau puteți suna la Telefonul Copilului 116 111 şi veți obţine informaţii cu privire la acest subiect.

Fiți alături de copilul Dvs. și oferiți-i calm și susținere!