Cum putem ajuta un copil abuzat sexual?

1673

Dacă aţi aflat că un copil a fost abuzat sexual, sunteţi dator să acţionaţi! Trebuie să comunicaţi la poliţie, la procuratură sau asistentului social comunitar din cadrul Secţiei/Direcţiei de asistenţă socială.
Puteţi solicita ajutorul pedagogului sau al medicului, care, de asemenea, sunt responsabili de protecţia copilului. Dacă sunteţi părintele copilului care a fost abuzat, puteţi merge cu el la medic sau la psiholog, profesionişti care sunt obligaţi să denunţe toate cazurile de abuz sexual.

Este natural că veţi fi foarte stresat/ă, dar este extrem de important să nu reacţionaţi într-un mod care ar aprofunda stresul şi suferinţa copilului.

  • Copilul trebuie să ştie că nu poartă nicio vină pentru ce i s-a întâmplat. 
  • Asiguraţi-l că aveţi toată încrederea în veridicitatea cuvintelor lui. Atenţie!!! În asemenea cazuri copiii mint foarte rar. 
  • Permiteţi-i copilului să povestească ce i s-a întâmplat, dar nu-l impuneţi să vorbească. 
  • Asiguraţi-l că a făcut bine, povestindu-vă ce i s-a întâmplat.
  • Nu-l învinuiţi de faptul că abuzul a avut loc din cauza că nu a ascultat de sfaturile părinţilor – de exemplu: a ieşit din casă fără permisiune.
  • Nu puneţi întrebări de genul: “De ce nu ai fugit îndată?”, “De ce nu mi-ai povestit mai devreme despre aceasta?” – sugerându-i copilului că are o parte din vină.
  • Nu dramatizaţi, dar nici nu vă comportaţi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic grav şi copilul ar trebui să uite cât mai repede cele întâmplate. Nu fiţi nerăbdător, dar nici nu creaţi o atmosferă de mare nenorocire şi durere.
  • Asiguraţi copilul că nu este singur, că îi sunteţi alături şi îl veţi proteja, veţi face totul pentru ca ceea ce s-a întâmplat să nu se mai repete.

Copilul trebuie să ştie c ă ab uza torul este vinovat și că ac esta a comis o crimă. S-ar putea să vă simţiţi dezorientat/ă, în deosebi, în cazul în care autorul abuzului este un membru al familiei. La fel, s-ar putea să aveţi
nevoie de sprijin pentru a face faţă unor emoţii extrem de puternice, cum ar fi: şocul, furia, neîncrederea, vinovăţia şi anxietatea.
Este recomandabil să solicitaţi sprijinul unui profesionist — contactaţi un psiholog sau un asistent social.